“Jidáše jedli naši předci s medem. Nejenže s ním nejlíp chutnají, ale navíc měl med chránit proti hadímu uštknutí,“ řekla Marie Svejkovská, která jako asistentka terapie v hodonínském Psychocentru Domeček připravila pečení této sladkosti pro jeho klienty i návštěvníky.

“Z provázků vyrábějí tvary podle vlastní fantazie. Sami si je pak upečou a sní,“ upřesnila program Pečení jidášů v Domečku psycholožka Petra Blechová. Psychocentrum pořádalo tuto akci už potřebí. Tentokrát trochu s předstihem, protože do zeleného čtvrtku zbýval ještě více než týden.

“Středu jsme zvolili, protože dnes u nás probíhají psychoterapeutické dílny. Součástí akce je také představení výrobků, které vznikají v rámci těchto dílen,“ vysvětlila Blechová.

Návštěvníci dostali také recept na staročeské jidáše. Jejich základem je polohrubá mouka, tuk, cukr, žloutek, mléko, droždí a sůl. Pokud si je chcete na zelený čtvrtek upéct, tak z vykynutého těsta vypracujte provázky, které zapletete a pak strčíte do trouby.