Podobně byl na obhajobu prezidentského prvenství nachystaný Rudolf Bauer ze Strážnice, který před lety kandidoval za Stranu práv občanů Zemanovci v senátních volbách na Hodonínsku. „Přivezl jsem dvacet roků starou meruňkovici, patnáctiletou hruškovici a uzené jitrničky, jednu ochutnal i prezident. Paní Zemanové jsem dal květinu,“ svěřil se Bauer.

Oslavu si nenechal ujít ani bývalý znojemský místostarosta a krajský předseda strany Marian Keremidský. „Bylo to moc pozitivní, přece zvítězil náš čestný předseda. Velice mě potěšilo, že ve Znojmě dosáhl ještě lepšího výsledku než před pěti lety,“ řekl Keremidský.

S napětí očekával vítězství svého pravidelného hosta i exministr zemědělství Jan Fencl. Téměř každoročně zajišťuje na Slováckém statku u Hodonína hladký průběh výjezdního zasedání bývalé Zemanovy vlády, kterému navozuje specifickou atmosféru domácí zabijačka. „Bál jsem se, že by mohl zvítězit Marťan. To bylo pro nás tak nepřijatelné, že jsme fascinovaně sledovali obrazovku, a doufali, že vše dopadne tak, jak má,“ prohlásil Fencl.

Evu Drahošovou přivítalo zaplněné Farní centrum v Hodoníně.
Drahošová navštívila Hodonín. Pozdravuj Jirku, prohlásil jeden z příznivců

Předpokládá, že mimořádné zasedání bývalého kabinetu Miloše Zemana by se mohlo konat i letos. „Nechám prezidenta vydechnout a pak mu položím otázku, jestli letos ano. A pokud ano, tak kdy,“ doplnil exministr.

Přitom právě Hodonínsko v týdnu před rozhodujícím hlasováním hostilo důležité aktéry předvolební kampaně. Nejdřív do Blatničky zavítal na košt zelí Zemanův protikandidát Jiří Drahoš. Minulé úterý v Hodoníně debatovala i jeho manželka Eva Drahošová.

Kvůli časové tísni se ale z odpoledního programu v Ratíškovicích a Kyjově omluvila. „Lidé v Hodoníně Evu Drahošovou velice pěkně přijali. Ještě ji pozvu k nám do Ratíškovic,“ ujistila Anna Hubáčková, starostka a senátorka, která podpořila Drahoše.

Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů. Zelí ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš.
Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš