I teď na jaře, kdy se šneci probouzejí ze zimního spánku, nabízí pro mlsné jazýčky na Slovácku stále ještě poměrně netradiční sortiment pod značkou Dobroty z ulity. Právě zapékaní šneci v ulitě jsou vyhledávanou klasikou.

„Na odbyt jdou s našimi ochucenými másly asi nejvíc. Děláme šest příchutí, a to burgundskou, italskou, se šunkou, s chorizem, se sýrem a pikantní,“ přibližuje vlkošský farmář, který chová dva druhy hlemýžďů. Menšího helixe aspersa Müller a jeho většího kolegu Maxima se severoafrickými kořeny.

Majitel farmy zkouší také méně obvyklé delikatesy. Na stůl servíruje skleničky, kde jsou zavařovaní šneci na pepři a také v oleji s balkánským sýrem. Hned vedle vybízí k ochutnání na pohled čokoládové pralinky. Uvnitř však není rumová tresť, ale šnek skrytý až na konci chutě za čokoládou a skořicí.

„Doporučuju cucat, nechat v ústech rozpustit čokoládu. Až teprve potom naskočí chuť skořicověsladkého masíčka, které pak můžete rozkousat,“ radí Szotkowski, který je zároveň i kuchařem.

Ideální kombinaci ke šnečímu masu si může najít také ten, kdo má rád jen sušené maso samotné, bez čokolády. Například s příchutí medu a chilli, česneku nebo barbeque. „Sušené šnečí maso děláme jako jediní na světě,“ podotýká chovatel, který se šnečí produkcí objíždí o víkendech snad celou republiku.

close Živí šneci z Farmy Vlkoš. info Zdroj: Deník/Petr Turek zoom_in Živí šneci z Farmy Vlkoš.

V pestré paletě Dobrot z ulity vlkošské šnečí farmy nechybí ani šnečí kaviár či šnečí paštika. „Na Moravě jezdím hlavně na otevřené sklepy. Jsme ve vinařském kraji a dobré jídlo se podává hlavně k vínu. Lidé k němu nechtějí pořád jen sýr nebo klobásek,“ říká k propojením s vínem Jiří Szotkowski s tím, že poslední dobou se zvýšil zájem také ze strany restaurací, a to i o živé šneky.

Prodej živých exemplářů byl původním záměrem farmy. „Jenže pokud jich nejsou opravdu tuny, tak je od vás nikdo ze Západu nekoupí. Tak přišel plán zkusit dělat vlastní výrobky. Nějakou dobu pak trvalo, než se všechno sladilo, doladili jsme recepty a také jsme vychytali postupy, aby bylo masíčko pěkně měkoučké,“ osvětluje změnu strategie farmář.

S tím souvisí i vyjížďky na foodfestivaly a vinařské akce, stejně jako spolupráce s blízkými vinařstvími ze Bzence a Žádovic. „Skoro každý týden jsme jinde. Když někam přijedu a lidem šneci chutnají a pochválí je, tak to je naše odměna. A pokud nám ještě dobře zaplatí, tak je to druhá odměna,“ usmívá se spokojeně majitel farmy.

Hned po návratu je pak třeba navařit další zásobu šnečích dobrot. Zároveň se přitom musí neustále starat i o chov. „Ten už máme docela vymakaný, zavlažování automatické, ale pořád šneci potřebují nakrmit,“ popisuje chovatel.

Už má připravený ohrazený zelenající se pažit, kam se za pár týdnů zatím ještě hibernující šneci přestěhují. Jde o dva druhy afrických šneků, na které ve Vlkoši vsadili především díky tomu, že se podstatně lépe množí než klasický středoevropský hlemýžď zahradní. Na adresu chovaného šneka tak zní slova uznání. „Je velice zdatný, s prominutím, není to žádný poseroutka,“ vyzdvihuje správce šnekária.

Připomíná, že jde o nočního tvora, který potřebuje kromě potravy také udržovat vlhké prostředí. „Takže na večer a v noci je ve šnekáriu úplně jiný život,“ srovnává farmář, který za sezonu odchová až tři tuny šneků.

V současnosti ho také těší zájem dvouletého vnuka Viktora. „Doufám, že z něho bude dobrý farmář a budu to mít komu předat,“ dodává Jiří Szotkowski, který mezitím rozjel projekt Staňte se naším farmářem, kdy se snaží do chovu šneků zasvětit další zájemce.

VIDĚLI JSTE? Jak Hodoňáci vidí své město? Podívejte se na výběr jejich top fotek

Podívejte se na video, které je složené z fotek autorů ze skupiny Hodonín ve fotografii. | Video: Hodonín ve fotografii