Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v neděli ve 20:00, najdete v pondělním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Předseda strany Jiří Paroubek bezprostředně po vyhlášení výsledků odstoupil ze své funkce. Prozatím ho nahradí jihomoravský lídr Bohuslav Sobotka, který také bude jednat o vládě.

Strany TOP 09 a Věci veřejné měly výrazný zisk. Lidovci, kteří mají na jihu Moravy silnou základnu, se nedostali do parlamentu, stejně jako zelení, kteří na jihu Moravy proti volbám v roce 2006 také výrazně ztratili.

Na jihu Moravy získali sociální demokraté 23,35 procent, v celostátním měřítku měli o půl procenta méně. Občanští demokraté získali na jižní Moravě 17,23 procent, v celém Česku si polepšili o tři procenta. Těsně za nimi se umístila TOP 09 s 15,3 procenty. Čtvrtí jsou komunisté s 11,65 procenty a následují Věci veřejné s 9,75 procenty. Lidovci získali na jižní Moravě přes osm procent, v celostátním měřítku však propadli a do sněmovny se poprvé po dvaceti letech nedostali. Ve volbách propadli i zelení. Na jihu Moravy získali jen 2,34 procent.

Velmi těsné vítězství sociální demokraté nesli těžce. „Samozřejmě jsme čekali více, já osobně kolem třiceti procent hlasů. Bohužel se objevilo mnoho nových stran, které nám ubraly hlasy,“ povzdechl si poslanec Jeroným Tejc.

Zklamání neskrýval ani třetí muž kandidátky ČSSD Ivan Ohlídal. „Výsledek musím hodnotit celorepublikově špatně, ztratili jsme deset procent hlasů. Na jižní Moravě jsme sice také ztratili, ovšem ve srovnání s ostatními to je relativní úspěch,“ uvedl Ohlídal. Podle něj za neúspěšnými volbami stála především předvolební kampaň. Ale také Paroubek. "Jakmile strana neuspěje ve volbách znamená to, že neuspěla v testu její politiky. Hlavní část odpovědnosti má samozřejmě předseda Jiří Paroubek,“ uvedl Ohlídal.

Články související s volbami 2010 na jižní Moravě čtěte ZDE

Nesouhlas se svým odstoupivším předsedou naznačil i z pátého místa poprvé zvolený budoucí poslanec a současný radní brněnské Líšně Roman Sklenák. „Voliči podle mne pojali volby jako referendum o Jiřím Paroubkovi,“ povzdechl si Sklenák.

Radost z výsledků voleb mohli mít jen místopředseda strany a jihomoravský lídr Bohuslav Sobotka a také jihomoravský hejtman Michal Hašek. Oba totiž získali značný počet preferenčních hlasů. Sobotka byl v celorepublikovém měřítku třetí, Hašek druhý a z nízkého jedenáctého místa se tak rázem vyšvihl do sněmovny. „Největší počet preferenčních hlasů od voličů ČSSD je pro mne obrovským závazkem a já si této důvěry nesmírně vážím. Kvůli rodině, která se mnou – či spíše beze mne – prožívala řadu měsíců volební kampaně, si teď vezmu pár dnů volna a poté oznámím své další úmysly v politice, regionální i celostátní,“ podotkl Hašek.

Občanští demokraté na jihu Moravy přílišné oslavy nečekali, o to víc je výsledek potěšil. "Myslím, že je to výrazný úspěch. Chtěl bych proto poděkovat všem voličům, kteří odevzdali svůj hlas pro nás. Zároveň chci upozornit, že je třeba vnímat, že hlasy pro nás, TOP 09 a lidovce jsou jasné vítězství středopravicových stran,“ upozornil lídr kandidátky Václav Mencl.

V kraji získají občanští demokraté pravděpodobně šest mandátů, tedy o jeden méně než sociální demokraté. „Mám z toho výsledku velkou radost, mandátů jsme popravdě čekal o dost méně, takže to považuji za velký úspěch,“ uvedl druhý muž jihomoravské občanskodemokra­tické kandidátky Pavel Suchánek.

Dobeš z VV chválil výsledek

Na třetí místo v Česku i v kraji se dostala TOP 09. „Očekávali jsme a doufali ve dvouciferný výsledek, ale tohle opravdu ne. Jsme strašně moc spokojení. Hlavně proto, že jsme předběhli komunisty,“ pochválila výsledek voleb jednička kandidátky Anna Putnová.

Spokojený je i lídr Věcí veřejných Josef Dobeš. „Je to výborný výsledek. Měli jsme tu na rozdíl od ostatních krajů velmi silného soupeře, a to lidovce. Proto si cením toho, že máme zisk hlasů srovnatelný s celorepublikovým výsledkem,“ podotkl Dobeš.

Lidovci se teď ovšem z toho, že byli pro Dobeše soupeři, vůbec neradují. Do sněmovny se nedostali poprvé od prvních porevolučních voleb. Na jihu Moravy si od minulých voleb pohoršili o tři procenta, celostátně získali jen 4,4 procent. „Už po sečtení sedmdesáti procent výsledků bylo velmi nepravděpodobné, že se do poslanecké sněmovny dostaneme. Já to hodnotím jako člověk, který je zvyklý běhat: tenhle závod jsme prohráli,“ komentoval to lídr lidovců Stanislav Juránek. V preferenčních hlasech byl přitom v celostátním měřítku sedmý.

Nejhůř dopadli ve volbách zelení, kteří se oproti minulým volbám propadli na dvě a půl procenta. „Nebudu skrývat, že volební výsledek na jižní Moravě je pro mě zklamání. Na druhou stranu v porovnání s jinými kraji to není žádné překvapení. A prakticky jen v Praze byl lepší než na jižní Moravě. Přiznám se, že ač jsem věřila v lepší výsledek, nebrala jsem jako automaticky jasné, že těch pět procent překročíme,“ podotkla jednička kandidátky Jana Drápalová.