S odpovědí, kterou dostal od starostky Milany Grauové (ANO 2011), ale spokojený není. „Nečekal jsem žádné zázraky, ale toto je ubohé. Doufal jsem alespoň v návrat před změnu jednacího řádu," řekl Ambrozek.

Ten se domnívá, že právě kvůli této změně z loňského léta došlo k odklonu od otevřenosti a transparentnosti. Zvláště poukazoval na absenci odůvodnění kolektivního rozhodnutí radních. „To vychází z individuálních rozhodnutí jednotlivých členů rady. Důvody pro konkrétní rozhodnutí mohou být přitom u jednotlivých členů rady odlišné. Ponecháme proto, v případě dotazu na důvody rozhodnutí rady, na úvaze jednotlivých členů, zda budou chtít důvody svého individuálního rozhodnutí veřejně prezentovat," napsala starostka. Ani ohledně návrhu pro nahlédnutí do jmenovitého hlasování šéf lidovců nepochodil. „V současné době rada neuvažuje o změně místnosti jednání, o pořizování zvukového záznamu z jednání ani o uvádění jmenovitého hlasování, do budoucna však tyto možnosti nevylučuje," uvedla v reakci Grauová.

Přesto přes prázdniny jednací řád schůze rady doznal změn. A to nejen v tom, že se zastupitel, který není radním, může po dohodě zúčastnit jednání městské vlády. „Radní také mohou uvést do zápisu svůj názor, který se liší od návrhu usnesení," upozornil místostarosta Vítězslav Krabička (Změna) s tím, že tuto možnost už radní využili například v případě jednání o ukončení smlouvy externímu právníkovi. Krabička si ale zároveň posteskl nad tím, že se zatím nepodařilo prosadit zápis jmenného hlasování.

Tento krok má totiž zvýšit transparenci a dohledatelnost toho, kdo a jak hlasoval pro dané usnesení. Právě to lze podle předsedy sdružení Oživení, které se zabývá průhledností samospráv v České republice, Martina Kameníka považovat za jednu z podmínek toho, aby veřejnost mohla kontrolovat své zvolené zástupce. „Ideální by kromě jmenného hlasování byla databáze, v níž by byla vidět i účast a aktivita. Dalšími prvky podporujícími transparentnost jsou detailnější zápisy z jednání a také zveřejnění podkladů pro hlasování," přiblížil Kameník.

Poměrně průkopničtí byli ohledně zveřejňovaného jmenného hlasování jihomoravští krajští radní. Jenže kvůli technickým problémům s vkládáním dalších souborů je poslední tabulka se jmény hlasujících ze začátku minulého roku. Městské rady v hodonínském okresu zatím tento prvek průhlednosti svého jednání na obecních stránkách nenabízejí. V Hodoníně kvůli tomu kritizují radu nejen lidovci, ale také Svobodní, Nezávislí i Piráti.