„Pouze loni jsme jako mikroregion vlastní kalendář neměli. Pro rok 2013 totiž vznikl společný všech obcí Kyjovska. Byl pěkný, ale lidi moc nelákal, protože přece jen v něm příliš neviděli život v jejich obci. Letos proto požádali, jestli se můžeme vrátit k tradiční verzi," vysvětlila starostka Násedlovic a předsedkyně mikroregionu Vlasta Mokrá.

Každá z obcí představí zhruba pět snímků z nejrůznějších akcí a míst. Koupit si jej mohou zájemci už několik dnů. „Máme v něm poslední hon mysliveckého sdružení, předávání vysvědčení prvňáčkům a ukončení školního roku v mateřské škole. Nechybí fotografie z hodů, karnevalu ani tříkrálové sbírky," přiblížila příspěvky své obce Mokrá. V Násedlovicích je kalendář v prodeji nejen na obecním úřadě, ale i v prodejně Šalvějka.Vznikl nový kalendář. Své fotografie v něm má devět obcí Mikroregionu Ždánicko.

V Dražůvkách si vyrazí pro týdenní diář jen do obchodu. „Na nákupy chodí přece jen víc lidí než na obecní úřad. A každoročně se kalendář dobře prodává. Vybrali jsme do něj fotky z tradičních akcí, které lidi znají a účastní se jich, tedy hody, dětský den nebo živý betlém," sdělil starosta Dražůvek Milan Poláček.

U každé fotky je navíc i popisek, z jaké akce a místa pochází. Součástí kalendáře je i soupis kulturních akcí, které se v obcích mikroregionu 
v příštím roce uskuteční.