„I když zatím s ledy problémy nemáme, veřejnost upozorňujeme, že vstupovat na zamrzlé plochy vodních toků je značně nebezpečné. Ledová celina může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena a i při menším zatížení hrozí prolomení ledu. Vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků kvůli provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí," varovala mluvčí podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Vyrazit na bruslení v přírodě nedoporučuje ani ředitel Baťova kanálu Vojtěch Bártek. Situaci na unikátní vodní cestě chodí pravidelně sledovat. „Na hlavním toku kanálu není led dostatečně silný, aby člověka udržel. Trochu jiná situace je na jeho slepých ramenech. Ta jsou sice zamrzlá a led je tam pevnější, kvůli neustálému střídání teplot a také kvůli tomu, že nasněžilo, není ale jeho kvalita vůbec dobrá, což si myslím, že odrazuje i lidi. Osobně jsem jich tam zatím mnoho neviděl," podělil se o zkušenost Bártek.

S podceněňováním tloušťky ledu mají zkušenosti i jihomoravští hasiči. Podle jejich mluvčího Jaroslava Mikošky sice letos žádný takový případ na jihu Moravy neřešili, přesto přípravu pomoci nezanedbávají.

Jednotky z Brněnska si ji zopakují již tuto středu na brněnské přehradě. „Výcvik provádíme každoročně. Je to z preventivních důvodů, aby si jednotky zopakovaly techniku záchrany. Kvůli tomu, že jde o specifikum, které se týká pouze několika měsíců v roce je to potřeba. Na rozdíl od požárů nejsou tyto případy až tak časté, takže o to víc je potřeba je cvičit," uvedl Mikoška, proč se hasiči ve středu na brněnské přehradě sejdou.

Tento týden si sice vytahování člověka z ledové vody vyzkouší pouze jednotky z Brněnska, obdobné cvičení spojené s konferencí se ale už v únoru chystá i pro ostatní okresy jihu Moravy. „Středeční cvičení bude vypadat tak, že se udělá díra do ledu, ze které zkusíme různými technikami vytáhnout figuranta ven. Postupů je hned několik, protože všechny jednotky nemusí mít plnou výbavu," uvedl Mikoška.

Naopak strach nemusejí mít ti, kteří vyrazí na veřejná kluziště. Jedno takové je v Dambořicích a podle provozovatele Miloslava Matuly je zájem lidí slušný. „Ve všední dny dopoledne k nám chodí pravidelně žáci místní školy. O odpolední bruslení je také celkem zájem. Večerní hodiny, kdy se hraje hokej, jsou beznadějně vyprodané," zhodnotil Matula s tím, že výhodou je hlavně to, že mají vlastní techniku, která led udržuje, nejsou tak závislí na rozmarech počasí. „Výjimkou je pouze sníh, který nám samozřejmě přidává práci. Na ten jsme už ale pořídili speciální rolbu," vzkázal zájemcům, kteří se do Dambořic sjíždějí zeˇširokého okolí Matula.

Bruslit se už téměř začalo také ve Strážnici v zahradě Svatého Martina, kde se v polévání tamního hřiště opět střídala dvojice Jaroslav Michna a Vít Buček. „Vše už bylo připravené, i trochu zamrzlé, ale když už se mohlo začít, vše roztálo. Stále ale čekáme, že mráz přijde. Kdyby bylo kolem minus patnácti stupňů, stačí nám dva dny na to, abychom kluziště zprovoznili," shodli se iniciátoři.

Na delší mrazy se čeká i v Kyjově. „Rozhodně chceme i letos kluziště na městském stadionu připravit. Zatím nám ale nepřeje počasí," uvedla vedoucí kyjovského odboru školství a kultury Ilona Slaninová.