Zahájení modernizace okolí Rozmarýnku a blízkého parku očekává radnice ve druhé polovině příštího roku. „Už by se s tím mělo něco udělat, je to hrůza. Návrhy toho, jak by to tady mělo vypadat jsem viděla, a líbí se mi,“ svěřila se Eva Rolinková.

Chvíli po ní na náměstíčko přišla Božena Divácká. „Hlavní je, aby se tady dalo bezpečně projít i posedět na opravené lavičce, neubylo zde zeleně a na její úkor se tady nestavělo,“ myslí si místní penzistka.

Opravená Vančurova ulice v ranní špičce.
Konec objíždění, ale i pohyb dětí. Lidi rozděluje zobousměrnění Vančurovy ulice

Nejen jí mají v budoucnu sloužit nové chodníky, upravený povrch náměstíčka či nové veřejné osvětlení. Nová má být také drobná architektura, jako bude pergola, menší vodní atrakce či herní prvky pro menší i větší děti. „Navržená podoba se mi líbí. Jednou otázkou je, kdy se to podaří provést? Druhou, jaká bude trvanlivost například pergoly, vzhledem k tomu, jaké se tady schází partie, kterým na ničem nezáleží,“ uvedla Veronika Posoldová.

Nejen k větší trvanlivosti novinek má pomoci nový kamerový systém, který bude dění v okolí snímat zřejmě z obchodního centra. „Řešíme to i s odborem životního prostředí, a to vzhledem k tomu, jaké a jak vysoké stromy tady porostou, abychom podle toho mohli vhodně umístit kameru. Zájem o to je, takže je možné, že tady bude ještě dřív, než dojde k úpravám tamního prostoru,“ přiblížil ředitel městské policie Jindřich Vašíček.

Nová zeleň

Přínosné mají být i novinky v blízkém parku. Hlavně na jeho severním okraji je navržená nová výsadba. Má jít o několik skupin stromů, které mají podle autorů studie odclonit pohled z parku na panelový dům. Zároveň mají být vysazené s dostatečným odstupem tak, aby neclonily oknům. „Jedná se o nižší stromy s nízko posazenou korunou, například jeřáby podobné charakterem stávajícím stromům na středu náměstí,“ popsala návrh mluvčí radnice Petra Kotásková.

Rozmarýnek

Obchodní centrum: cukrárna, trafika, vinotéka, masna, pošta, oděvy, samoobsluha, kavárna, salonek i jídelna s kuchyní
Majitelé: kraj a soukromník
Kde: Hodonín, sídliště Rudolfa Filipa (Větrá hůrka), které se začalo stavět v 70. letech minulého století

K odclonění od prachu a hluku z rušné krajské silnice vedoucí po Měšťanské ulici má dojít díky cloně ze zeleně rozdělené do tří základních výškových pater. O stromové by se měl postarat jerlín japonský či trnovník lepkavý. Pod nimi by měly růst parta keřů a bylin. Stín mezi náměstíčkem s obchodním centrem a samotným parkem má zajistit navrhovaná nová alej z javorů o rozponu šesti metrů.

Podle vedoucího odboru rozvoje města Dalibora Nováka, ještě zůstává otevřený osud sportovního hřiště. „Studie je ve dvou variantách. Na veřejné prezentaci bylo přislíbeno, že před zahájením navazujících projekčních prací se uskuteční prověřovací anketa, jestli hřiště zrušit, nebo zachovat,“ dodal Novák.

Přírodní areál v okolí Lužáku.
OBRAZEM: Nad přírodním koupalištěm v Lužicích roste nový amfiteátr

Úpravy kolem obchodního centra Rozmarýnek budou čtvrtou etapou regenerace sídliště antifašisty Rudolfa Filipa. Tou předchozí byla právě před dvěma lety zahájená rekonstrukce Vančurovy ulice v blízkosti tamní základní školy. „Ještě se nyní připravuje menší projekt na posílení parkování u kotelny,“ doplnil vedoucí aktuální plány v severovýchodní části sídliště nedaleko skateparku.