Při soustředěném pohledu lze ve skle kamery v centru Břeclavi pozorovat odraz okolního dění. Kromě zaznamenávání ruchu v ulicích se z tamního monitorovacího systému napojeného na velín břeclavských strážníků nově stane i stopař zlodějů aut.

Radní Břeclavi schválili podání žádosti o dotaci, díky které město koupí program umožňující rozpoznávání registračních značek. Podobný plán mají například také ve Znojmě, v Hodoníně funguje od loňska. Šéf strážníků v Břeclavi Stanislav Hrdlička sdělil, že díky novince se ve městě takzvaně uzavře hrdlo. „Jsme trychtýř, přes který zloději jezdí. V okolí už systémy na snímání značek fungují. Jde o nástroj, který velmi pomůže. Je svázaný s databází republikové policie. Navíc nejde o žádné špiclování, data se vyhodnocují zpětně. I to je ale velmi prospěšné, protože bude známý směr jízdy a obličej řidiče," uvedl Hrdlička. Náklady na novinku vyčíslil kolem milionu korun.

Centrem Břeclavi zatížené osobní i nákladní dopravou projede denně na patnáct tisíc aut. Policisté i strážníci se shodují, že místo si někteří zloději vybírají díky rychlému přejezdu do Rakouska a na Slovensko. V příhraničních okresech jižní Moravy každoročně ukradnou desítky aut. Jen na Břeclavsku jich loni zmizelo zhruba čtyřicet.

Kriminalisté modernizaci vítají. Policejní mluvčí Kamila Haraštová ji komentovala jako přínos v pátrání, ale i při vyšetřování dalších trestných činů. „Poznatky skutečně ukazují, že část kradených aut končí v zahraničí. Nebudeme konkrétní, ale průjezd Břeclaví je pro zloděje jedna z variant," reagovala Haraštová.

Strážníci v Hodoníně program už mají. S ohledem na dosud krátkou dobu ale nechtějí jeho přínos komentovat. „Kamerový systém na čtení registračních značek nechala městská policie instalovat ke konci loňského roku. Je tedy úplně nový a zatím není možné hovořit o jakýchkoli výsledcích," oznámila Martina Trumpešová z oddělení vnějších vztahů hodonínské radnice.

Pokud v Břeclavi nákup odsouhlasí také zastupitelstvo, sledování značek začne zřejmě na podzim. Ve Znojmě si počkají déle. „Právě dokončujeme třetí etapu modernizace. První byla digitalizace, druhá znamenala rozšíření počtu kamerových míst, a letos při třetí etapě umístíme dalších šest kamer na vybraná místa ve Znojmě. Čtvrtá etapa pak obsahuje právě takzvaný look systém. Používají ho už nyní velká města, jako například Praha či Brno," zmínil ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.