Vůbec nejpočetnější jsou na jižní Moravě i na Hodonínsku živnostníci a podnikatelé, kterých je mezi kandidáty téměř čtrnáct procent. Dokonce v Hodoníně kandidují poprvé za Stranu soukromníků ČR. „Dlouhodobě tady cítím nenaplněná očekávání živnostníků a podnikatelů. Kromě nich nás podpořili ale i někteří zaměstnanci,“ vysvětlila Andrea Řičicová, lídryně a jediná členka strany na jednatřicetičlenné kandidátce.

Podle politologa Kopečka ale voliče může oslovit u podnikatelů určité specifikum. „Spíše jde totiž o to, aby byl známý v dané lokalitě. Například že tam něco sponzoruje nebo pořádá nějaké aktivity,“ uvedl politolog s tím, že na druhé straně ale někteří podnikatelé mohou doplácet na svou nedobrou pověst.

Ilustrační foto.
Hrubá Vrbka je opět průjezdná, dělníci ukončili rekonstrukci silnice

S velkým odstupem za nimi a živnostníky jsou druzí důchodci. V penzi je zhruba každý desátý kandidát. Za nimi se v pořadí četnosti nacházejí učitelé, technici a dělníci. I přes dvě nemocnice v regionu jsou až na dalších příčkách zdravotní sestry a lékaři. Těch je však procentuálně nejvíce na jižní Moravě právě na Hodonínsku. Jejich oblíbenost dokládají i výsledky předchozích komunálních voleb. Třeba ve Veselí nad Moravou ve volbách v roce 2010 získal nejvíce hlasů lékař Karel Lukeš přesto, že nebyl ve vedení města. Před čtyřmi lety byl třetí, před ním byla ale opět jen lékařka Eva Bezděková a pak starosta Miloš Kozumplík. Také v Hodoníně ortoped Jiří Kubrický na šesté pozici kandidátky TOP 09 porazil lídra díky více než dvojnásobnému zisku hlasů.

I přes tyto úspěchy kandiduje na Hodonínsku letos méně lékařů než řidičů. Těch je devětaosmdesát, tedy stejně jako starostů a místostarostů ze všech dvaaosmdesáti obcí hodonínského okresu.

Pravdivost toho, co si ke jménu kandidát připojí, je však také odrazem jeho čestnosti. „Titul ani zaměstnání nelze kontrolovat a je plně na vůli kandidáta, co při respektování zákona o sobě v kandidátce uvede. Zaměstnání je omezeno na padesát znaků,“ vysvětlil mluvčí hodonínského městského úřadu Josef Horníček.

Dokonce ani adresa trvalého bydliště v době podání kandidátní listiny se nemusí shodovat s obcí. „Kandidát však musí podepsat prohlášení, že do určité doby se k trvalému pobytu v obci, v níž kandiduje, přihlásí,“ dodal Horníček.

O tom, že akademický titul nebyl aktuální, se přesvědčili například ve Veselí nad Moravou ve volbách v roce 2010. Opozice tehdy upozornila, že adept na starostu Petr Horehleď ještě nezískal titul doktora filozofie, který však měl předák na kandidátce TOP 09 uvedený. Následně se stáhl do pozice řadového radního.

Sucho. Ilustrační foto.
Účet za kruté sucho? Stovky milionů korun