„Máme za sebou průměrný rok. Tomu odpovídá i velikost kaprů. Od března až do června totiž řádila velká voda, která nám vyplavila rybníky,“ informoval za hodonínské rybářství výrobní náměstek Karel Matura.

Jak dodal, cena za kapry se zvyšovat nebude. Kapr první třídy do dvou a půl kilogramů tak podle zveřejněných cen na internetových stránkách hodonínského rybářství vyjde na třiasedmdesát korun. Kapr výběr o pět korun dráž. I letos budou ryby k dostání v kádích. „Češi jsou ještě stále konzervativní. Chtějí si kapra odnést živého a ne zmrazeného v supermarketu,“ domnívá se Matura.

Ti co se neodvažují štědrovečerního kapra klepnout doma, opět si ho můžou nechat zabít přímo u stánků. Podle vyjádření tiskového mluvčího české veterinární zprávy Josefa Dubna je vhodnější nechat si rybu usmrtit hned na místě prodeje.

„Doporučujeme nepůsobit rybě další následné stresy s transportem a raději si ji nechat odborníkem odborně usmrtit, aby nemusela trpět doma v chlorované teplé vodě,“ uvedl Duben.

Postup jak usmrtit kapra přesně definuje zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Podle vyjádření tiskového mluvčího České obchodní inspekce Tomáše Vozába by si lidé měli také dávat pozor na nekalé praktiky prodejců kaprů.

„Vhodné je, zkontrolovat si váhu, zda nevypadá na první pohled divně. Může být na příklad omrzlá a podobně. Potom by člověk zaplatil například za dvou a půl kilového kapra a přitom by ryba nevážila ani dvě kila,“ nastínil Vozáb a dodal, že důležité je také dávat si pozor na vyúčtování ve srovnání s uvedenou cenou. „Může se stát, že prodejce řekne nakupujícímu určitou cenu a potom zaúčtuje jinou částku,“ upozornil Vozáb.

Nakupující by se podle něj měli pozorně dívat na váhu a dívat se, kolik ukazuje. „Pokud se nakupujícímu něco nezdá v pořádku, nechť si kapra ještě jednou nechá převážit,“ dodal ještě k nákupu kaprů Vozáb.

Jak zabít kapra

Veterinární zákon ukládá, jak má být kapr usmrcen. Ryby lze zabít pouze omráčením, a to silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy. Pak se rybě řezem bezprostředně za hlavou přetne mícha a cévy nebo se přetnou žaberní oblouky a ryba se nechá zcela vykrvit. S vykrvováním se musí začít bezprostředně po omráčení Než ryba zcela vykrvácí, nesmí se zpracovávat.