Všude to vonělo uzeným masem, grilovanými prasaty a k ochutnání byly také tamní speciality jako škvarková pomazánka nebo tlačenka s cibulí. „Kromě místních specialit nabízíme především červený burčák z Frankovky a bílý z Veltlínu zeleného," řekl předseda milotických zahrádkářů Zbyněk Polášek.

Jen v areálu Šidleny bylo otevřených dvě stě padesát sklepů. Celkově s Dubňany i Mutěnicemi jich tak bylo kolem pěti set.

Sedm a půl tisícový dav ale zajímal také burčák růžový. „Chutě návštěvníků se mění. Trend poslední doby je burčák růžový, červený už neděláme," sdělil majitel tamního sklepu Pavel Vacula, který ho zdědil i se svým bratrem Petrem po dědovi. Burčák nabízí už šestým rokem.

Stejně dlouho se vydává na cestu za dobrým jídlem a pitím i Erik Tureček z Hodonína. „Za tu dobu už mám vytipovaná místa, kde mi burčák chutná. Letos se musím ale i zastydět, dvakrát jsem se po cestě ztratil," usmíval se v mutěnickém cíli trasy Tureček.

Tam už vyhrávala muzika, lidé jedli zabijačkovou 
polévku a zpívali.