„Takových případů řešíme jednotky až desítky každý den. Nejde však jen o kolapsy z pobytu na přímém slunci. Do kolapsů z veder počítáme i výjezdy ke starším lidem domů. Oni se sice třeba správně vyhýbají slunci, ale mají tak přehřátý byt a tak málo pijí, že zkolabují. I toto počítáme mezi výjezdy spojené s vedrem. Stejně tak druhotné úrazy, kdy třeba upadnou a ublíží si,“ vysvětlila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Jak naznačila, nejohroženější skupiny jsou nyní důchodci, ale také děti. Obě věkové kategorie mají sníženou potřebu pít, což vede k dehydrataci a následným zdravotním komplikacím. "Důchodci mají menší potřebu pít. Centrum žízně u nich už není tak citlivé. Také často berou prášky na tlak, které způsobují odčerpání tekutin z cév. Když se k tomu přidá i cukrovka, kvůli níž z těla močí opět vychází více vody, je to problém," uvedla již dříve profesorka patofyziologie z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Anna Vašků.

Ilustrační foto.
Další rekord, nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku: 36,7 stupně Celsia

Příznaků dehydratace je hned několik, například suchá pokožka a lepení se jazyku na patro. "Největší nápovědou je barva moči. Bílá znamená dostatek vody. Žlutá nedostatek," řekl lékař Tomáš Klobas.

Staří lidé by tak v ideálním případě neměli vůbec vycházet během dne z domu, neboť jim hrozí úpal, úžeh a následné zhroucení. Pokud tak učiní, je potřeba dbát na vhodnou pokrývku hlavy, pohybovat se především ve stínu, často si sedat a hodně pít. I když necítí potřebu.

V případě dětí je zodpovědnost za pitný režim na straně rodičů. „V tom může pomoci ovoce. Například meloun mají děti rády, přičemž je osvěžující a plný vody,“ poradila Bothová.