Publikace nazvaná Svatobořice-Mistřín půl století života obce kromě posledních pěti desítek let popisuje i dobu dřívější. Ohlíží se za historií vesnic od prvních písemných zmínek o nich. „Tato část je spíše krátkým úvodem, hlavní úryvky pojednávají o dění v období, kdy Svatobořice a Mistřín fungují společně," přibližuje obsah novinky Synek.

Při psaní knihy se tak zaměřil především na události, které se staly od roku 1964 až do současnosti. „Čtenáři najdou pasáže, které tuto etapu hodnotí, údaje o duchovních i kulturních akcích. U každého roku jsou zmínky o důležitých okamžicích a aktivitě místních uskupení," doplňuje autor.

Součástí publikace je také ohlédnutí představitelů obce, předsedů spolků a starosty. „Část pojednává o činnosti sdružení, které v obci fungují," uvádí etnograf.

Výběr základního obsahu publikace byl zcela v jeho režii. „Zástupci obce mi v podstatě jen doporučili, abych se v úvodní části zabýval historií. To z toho důvodu, aby lidé věděli, odkud se obce vůbec vzaly. Přidal jsem proto přehled archeologických nálezů, které jsou nejen pro místní poměrně významné," vypráví Synek.

Při tvorbě knihy se setkal jen s jedinou překážkou nedostatkem času. „Vlastní vinou jsem si způsobil, že jsem ho měl opravdu málo. Jen poslední úpravy a tisk zaberou minimálně tři týdny, takže v květnu jsem musel hodně přidat," přiznává se smíchem historik, který na díle pracoval intenzivně od loňských vánoc. I když ho s nabídkou spolupráce už dříve oslovily Stavěšice, celou publikaci pro obec vytvořil zcela poprvé.

Padesát let od spojení oslaví Svatobořice-Mistřín už nadcházející víkend. Při této příležitosti dojde také na křest nové knihy. Veselí začne už v pátek, kdy zájemci poznají na výstavě v prostorách základní školy tvorbu místních umělců a rodáků. „Vernisáž doprovodí dětská cimbálová muzika, jednotlivé autory zároveň představíme," informuje ředitel kulturního domu ve Svatobořicích-Mistříně Rostislav Marada.

Hlavní část oslav je v plánu na sobotu, kdy obcí vyrazí průvod v dobových kostýmech. „Půjde o ukázku historických událostí, které jsou s naší obcí spjaty. Začínáme Velkou Moravou a pokračujeme přes husitské období až do současnosti. Vysvětlení, o které období přesně jde, se diváci dozvědí z místního rozhlasu," říká Marada.

Slavnost potrvá až do neděle, mimo jiné se jí zúčastní folklorní soubory či místní hasiči.