Ten využívá pro svá měření na Hodonínsku stále stejná místa. „Pravidelně jezdím na stejná stanoviště. V Hodoníně jdu k přístavu a projdu po hrázi až k očovským loukám. Tam sleduji, nejen kolik komárů na mě naletuje, ale také kolik je v místě larev," přiblížil svou činnost břeclavský komárolog.

Za minutu tam na něj nalétne asi pět desítek komárů. „Ve městě je jich však pochopitelně méně. Tam už se třicet komárů považuje za kalamitu, protože je to velmi nepříjemné. Jejich počet samozřejmě závisí na mnoha dalších okolnostech, jako je například denní doba. Přesto jde zhruba o padesát komárů za minutu," upřesňuje Oldřich Šebesta.

Vysokého počtu komárů si všiml i Vojtěch Frantík, který trávil sobotní večer právě u hodonínského přístaviště. „Komárů bylo opravdu přespříliš, tak doštípaný jsem snad v životě nebyl. Byla tam ještě asi dvě obrovská hejna mladých," řekl Vojtěch Frantík.

Důležitá prevence

Proti obtěžujícímu hmyzu však provozovatelé hodonínského přístaviště bojují. „Celý areál už nám tu firma několikrát stříkala, protože jinak by se tu nedalo vydržet a zákazníci by sem zřejmě nechodili. Navíc nabízíme lidem i možnost využít za deset korun náš repelent," sdělila manažerka hodonínského přístaviště Andrea Řičicová. I přes pravidelnou prevenci uznává, že večer je komárů v místech hodně.

„Nejhorší je to, když večer zaleze slunce a nefouká. To je jich nejvíce, přilétávají z lužního lesa," podotkla Řičicová s tím, že však pamatuje mnohem horší období. „I tak je jich však mnohem více než loni," dodala Andrea Řičicová.

Její slova potvrzuje i Šebesta. „V loňském roce bylo komárů méně. Šlo totiž o extrémně suchý rok," poznamenal komárolog. Kvůli letošním horkům ale zřejmě bodavého hmyzu neubyde.

Komárů se zbavili také ve Svatobořicích-Mistříně, kde se v minulém týdnu konal Mezinárodní folklorní festival. „Dezinsekci provádíme vždycky před festivalem. Jinak bychom v areálu nevydrželi. Ve čtvrtek nám firma místo vystříkala. Něco jsme sice zaplatit museli, ale určitě to stálo za to, protože o komárech jsme celý víkend nevěděli. Snad jen výjimečně tam nějaký zabloudil," řekl ředitel folklorního festivalu a vedoucí svatobořického kulturního domu Rostislav Marada.

O nadcházejícím víkendu se na Hodonínsku uskuteční další velký festival, a to Beseda u Bigbítu v Tasově. Tam však žádnou prevenci proti vysokému počtu komárů nechystají. „Věřím, že naši návštěvníci si s komáry poradí. Bránit se proti nim nějak plošně nebudeme. Navíc myslím, že v Tasově komáři nejsou nijak velkým problémem," řekl mluvčí festivalu Petr Lukeš.