Nebytové prostory školky slouží K-centru patřícímu pod kyjovskou charitu. „Terénní pracovníci kontaktního centra je využívají přibližně jednou týdně pro kontakt s rodiči uživatelů, také tam mají uložené osobní věci," uvedl veselský místostarosta Petr Kolář s tím, že výpovědní doba potrvá do konce března.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví už dostal za úkol předložit návrhy na vhodnou alternativu v budově vlastněné městem. Na tuto problematiku se postupně zaměřuje vedoucí odboru Vlastimil Hruška. Zatím jsou vytipované tři možné lokality, kde by K-centrum mohlo dále působit. „Možnosti musíme probrat s lidmi z centra, protože ti nejlépe vědí, jestli pro ně budou vhodné," řekl Hruška.

Nové sídlo poradny podle něj musí být blíže ke středu města, zároveň však na základě požadavku charity dál od dětských hřišť a ruchu. „Takový prostor se hledá obtížně," upozornil vedoucí 
s tím, že jasno by mělo být 
v prvních únorových dnech.

Přitom to není zase tak dlouho, co ředitel kyjovské charity Vladimír Měchura podepisoval smlouvu na pronájem stávajícího zázemí. „Jelikož je naše služba bezúhradová, potřebujeme prostory, které nás finančně nezatíží. Měly by mít sociální zařízení a jednu kontaktní místnost, kde budou pracovníci spolupracovat s lidmi, kteří jsou ohrožení závislostí na návykových látkách nebo osobami s rizikovým způsobem života," sdělil Měchura.

Prozatím se odbor majetku a investic snaží posunout kupředu přestavbu vývařovny v Mateřské škole Kollárova na moderní zařízení. Kromě stavebních úprav se počítá s kompletní změnou technologie. „Potřebovali jsme, aby vznikla velká centrální kuchyně, kde se uvaří alespoň čtyři sta jídel denně. Z ní by se měly dodávat obědy do všech mateřských škol ve Veselí nad Moravou," přiblížila plán referentka odboru Lenka Jahodová.

Stávající kuchyně je malá a nevyhovuje současným hygienickým požadavkům. „Prostor zvětšíme o místnosti, které sloužily jako sklady. 
V projektu jsou zahrnuté také ty, které má nyní v nájmu kyjovská charita," sdělila referentka a dodala, že jestliže je záměr mít kuchyni na jednom místě, je taková úprava nezbytná.

Předpokládaný začátek prací je plánovaný na polovinu června. Ukončení výstavby pak do konce srpna, aby děti mohly od září dostávat jídlo z nové kuchyně. „V tuto chvíli je předaná projektová dokumentace a podaná žádost na stavebním úřadě. To znamená, že nejdříve za dva měsíce bude povolení. Mezitím zahájíme výběrové řízení na zhotovitele stavby," popsala Jahodová.

Původně se dokonce uvažovalo o společné kuchyni pro mateřskou i základní školu. Radní ale tuto možnost odmítli proto, že stravovací potřeby školáků jsou odlišné. Přestavba je součástí velké změny v systému vzdělávání ve Veselí. Všechny mateřské školy včetně jejich odloučených pracovišť se spojují pod jedinou instituci, o čemž Hodonínský deník Rovnost informoval již koncem srpna minulého roku.