Je mezi nimi například medvědí česnek. Ideální do salátů, ale i pro zpracování na špenát. Naši předkové jej přidávali do velikonoční hlavičky, tedy nádivky. „Nejen medvědí, ale česnek všeobecně je ideální přírodní antibiotikum," potvrzuje Danuše Hrabovská, jejíž zálibou jsou byliny i reflexní terapie.

Rok je podle ní rozdělený na pět částí. Každé dva měsíce jsou určené jiným orgánům. První z nich je pracovní, druhý je pak takzvané skladiště. V lednu a únoru je potřeba zaměřit se na močový měchýř a ledviny. Březen patří žlučníku, duben zase játrům. V květnu by lidé měli posilovat srdce, v červnu tenké střevo.

„U jater i žlučníku je vhodná dieta, hlavně od tučných a sladkých jídel. Oba orgány jsou nejvíc zatížené od jedenácti hodin večer do tří hodin ráno. Když si někdo dá večer topinku a zapije ji pivem, pálenkou nebo vínem, tak se mohou tyto orgány zbláznit. A mohou začít velmi bolet," dělí se o zkušenosti Hrabovská.

Tvrdí, že ideální je tělo co nejméně zatěžovat, a to celoročně. „Ať si lidé dají všechno, třeba i škvarky. Vše ale musí být střídmé," myslí si příznivkyně bylin.

Jak uvádí, nejlepší na očistu jater je, jíst deset dní vařené kroupy. Stačí je uvařit ve slané vodě. „Z čajů se mi osvědčil zase ten, který obsahuje hořčinu, jako je jablečník s přídavkem dalších bylin. Výborné jsou i listy pampelišky, které mohou lidé přidat třeba do salátů. Dobrý je také pampeliškový med. I zde ale kvůli obsahu cukru platí, že člověk musí dbát na množství," říká Hrabovská.

Velmi oblíbená je mezi bylináři kopřiva, která je výborná pro očistu krve. „Lze ji používat i syrovou. Když ji rozmixujeme s vodou a vyždímáme, můžeme ji pak brát po lžičkách. Začínáme od jedné a postupně přidáváme. Nejdéle ale měsíc," radí Hrabovská.

Zároveň upozorňuje, že je důležité, aby lidé neužívali rostlinné kůry dlouhodobě. Jinak totiž může mít jejich snaha opačný efekt. „Opravdu je nutné myslet na střídmost, protože pokud se někdo celý rok přejídá, nemůže předpokládat, že bude pít dva týdny v roce čaj a vše bude v pořádku," je přesvědčená bylinkářka.

Jaký máte recept na očistu těla? Podělte se o něj na Facebooku Hodonínského deníku Rovnost