Aktuální mapa nakažených na jihu Moravy.Zdroj: DeníkZatímco začátkem tohoto týdne registrovala Krajská hygienická stanice v Brně 493 nemocných, o den později jich vykázala jen o jednoho více. „Nově identifikované případy jsou v naprosté většině z okruhu lidí, kteří byli s nemocnými v úzkém kontaktu, tedy členové rodiny či spolubydlící. Už prakticky nezaznamenáváme případy v souvislosti s komunitním šířením infekce," upřesnila epidemioložka Renata Ciupek.

Většina pacientů s onemocněním Covid-19 přitom podle ní nepotřebovala nemocniční péči. „Čtyři sta čtrnáct pacientů se léčilo doma, což je 83 procent všech evidovaných nemocných. Dalších jednapadesát pacientů bylo hospitalizováno na infekčním oddělení a devětadvacet pacientů se léčilo v jiném zdravotnickém zařízení," vypočítala hygienička.

Nejen o pacienty s Covid-19 pečují v nemocnici u svaté Anny v Brně zdravotní sestry, které v úterý 12. května slaví svůj mezinárodní svátek. Jednou z nich je i Monika Černá, sestra z I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA.
Pacient s koronavirem se v Brně vyléčil, jeho stav ale zůstává vážný

Podle ní vyléčení lidé, kteří musí mít během čtyřiadvaceti hodin dva negativní vzorky z horních cest dýchacích, nyní tvoří již 74 procent všech dosud zaznamenaných případů. „U většiny aktuálně pozitivních případů se však již nejedná o akutní stav onemocnění, ale o doznívání onemocnění, případně o stav před ukončením většinou domácí izolace," pochválila příznivý trend epidemioložka.

V karanténě podle Ciupek aktuálně zůstává 101 lidí a v takzvané karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 223 osob. „Karanténu jsme dosud od začátku pandemie v březnu nařídili na jižní Moravě celkem 3551 lidem," dodala.

V Česku je nyní podle aktuální statistiky ministerstva zdravotnictví 8198 lidí s prokázaným onemocněním Covid-19, přičemž 4865 se jich vyléčilo. Koronaviru dosud v tuzemsku podlehlo 282 lidí. Aktuální počet nemocných, kteří se léčí v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, je 236.

Ilustrační foto.
Díky! Lidé koupí hrdinům vstupenky, Brňanům město poděkuje koncertem na střeše