„Jedná se o lidi, kteří byli na letních volnočasových aktivitách na různých místech, jako je Jihočeský, Ústecký, Královéhradecký a Zlínský kraj. Jsou prakticky bez příznaků," přiblížila ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Renata Ciupek. Doplnila, že hygienici zaznamenali také několik rodinných výskytů, některé z nich si lidé odnesli z rodinných oslav v různých částech republiky.

Nadále přibývá počet pozitivních případů spojených s pobytem v zahraničí. Deset mladých lidí mělo pozitivní test po návratu z Chorvatska, dále ho měli také čtyři pracovníci z Ukrajiny, po jednom z Indie a Španělska a rekreant z Itálie a Slovenska.

Policejní měření při Speed Marathonu na jihu Moravy.
Rychlostní maraton: policisté načapali i řidiče jedoucí téměř dvoustovkou

Hygienici na jihu Moravy mají šíření nákazy pod kontrolou. „U všech jsme zjistili vzájemnou souvislost. Jednalo se o přenos v těsném kontaktu, podobně jako je tomu v rodinách, ve sdíleném bydlení, ale i při sportovních a zájmových aktivitách," uvedla Ciupek.

Mapa počtů nakažených koronavirem a uzdravených na jihu Moravy.Zdroj: Deník / Oldřich Haluza

Většina případů je bez závažnějších příznaků. Kvůli nákaze je k pátečnímu večeru hospitalizovaných dvanáct lidí. Dva z nich mají závažný průběh onemocnění.