„Měli jsme obavy, šlo přece jen o první podobný pokus takto zaměřeného koštu. Pětadvacet vzorků jsme ani nečekali ,“ uvedla jedna z organizátorek Alena Presová. Jak dodala, pořadatelé ze sdružení Náklo raději oslovili místní, o kterých věděli, že dělávali zabijačky a ukázalo se, že tradiční drkotina na vesnici přece jen stále patří do sortimentu domácích výrobků.

Nabídka koštu byla skutečně pestrá. Místní vytáhli rodinné recepty a každý ze vzorků chutnal jinak. „Drkotina patří mezi tradiční produkty zabijačky. Připravovala se z vepřových nožiček. Maso se přidávalo nejčastěji z kolena. Někdo přidával i kůži. Další ingredience byly ale různé. Někdo přidal majoránku, někdo použil česnek a někdo třeba zeleninu,“ připomněla Presová.

Lidi z Milotic i okolí se dostavili v hojném počtu a u vzorků byla tlačenice. Aby huspeninové výrobky lépe klouzaly do krku, byl součástí akce i minikošt pálenek.