Ten s týmem štamgastů z hospody U Zubra uspěl loni v nedalekém Vracově na soutěži gulášů, odkud si za ten jejich z hovězích líček odvezli stříbrné medaile. Tentokrát však mizí mezi prvními pochutina od jiného účastníka ze sousedních Vacenovic. „Samozřejmě, že jsem nechal dobře vyvařit vepřové nožičky. Speciální je ale můj vzorek v tom, že jeho součástí je grilované koleno,“ říká chvíli po zahájení akce Milan Fejfar. To už se ale po jeho unikátu jen zaprášilo.
Ten si nenechal ujít ani Robert Polách. „Je tady výborný výběr, takovou akci si užívám. Navíc si tady rád zavzpomínám na dětství, když jsme dělávali zabijačky i s drkotinami, na které se nechávaly kotky i kůže,“ říká návštěvník koštu.
Rosolovitá specialita ale nechutná jen silným mužům, ale také ženám – zkušeným kuchařkám. „S přáteli jsme sem přijeli poprvé a drkotiny jsou výborné. Jde vidět, že si lidé dali záležet,“ potvrzuje Jarmila Mikšánková z Hodonína. Ta mimo jiné před lety zvítězila v televizní kulinářské soutěži Medování v Receptáři prima nápadů, a to s krůtími šneky.
Sobotní výlet do obce, kterou si oblíbili milovníci vína a také filmaři, zakončili i hosté ze Zlínska právě u vepřových dobrot. „Nalákal nás sem bratranec Emil. Moc mi tu chutná a po zabijačce prasátka si připravím také vlastní drkotinu,“ slibuje Jan Debef z Oldřichovic.
A není jediný, který si nechává vaření starobylého jídla na doma. Přesto jsou pořadatelé z místního sboru dobrovolných hasičů spokojení. Velice je těší oba právě dosažené rekordy. Především ten v návštěvnosti, když počet platících překonává dvě stovky. A to lidé do sto padesáti centimetrů mají vstup zdarma. „Přijíždí k nám stále víc lidí z okolí, jsou to milovníci zabijačkových specialit a také ti, kteří chtějí ochutnat jídlo, které už v žádném obchodě neseženou,“ zamýšlí se nad zvýšeným zájmem o drkotiny za pořadatele Jiří Sochor.
Zároveň ho uspokojuje to, že se o rekordní počet vzorků dělí lidé ze stále více obcí. „Navíc stoupá i úroveň,“ podotýká Sochor.
Té nejvyšší podle degustátorů dosáhla Jana Křížová. Druhou nejlepší drkotinu podle hlasování připravili hasiči z Vracova a třetí pak Vlasta Křížová.
Jak dodávají organizátoři, nejlepší na zapití huspeniny je pivo. Návštěvníkům ale nabízí i ovocné destiláty a likéry. Takže po mastném hlavním chodu si příchozí pochutnávají i na likérech se zázvorem, mátou, rakytníkem či s lipovým květem.
Aby toho hosté neměli málo, vybírají i nejchutnější pomazánku. Za tu tvarůžkovou získává titul domácí šampionka Vlasta Křížová.
První košt drkotin uspořádal v Miloticích místní spolek Náklo v roce 2012. Po roční přestávce jej v roce 2016 obnovili hasiči. Základem huspeniny jsou většinou vepřové nožičky, koleno, kůže a jazyk. Vaří se se zeleninou. Po nakrájení se zalijí ochucenou polévkou, která následně ztuhne.