Žádný způsob není dopředu diskvalifikován. Loučané tak chutnali od slivovice, povidel, patentů, švestkových jednohubek až po knedlík se švestkovou omáčkou, což je typické krajové jídlo.

„Na začátku byl košt povidel. Pak jsme oslovili zahrádkáře, aby s námi obnovili košt slivovice. A jelikož to organizují ženy, chtěly se prezentovat se svým kulinářským uměním. Napekli dobroty, aby byla akce více slavnostní. Tak vykrystalizovala akce do dnešní podoby, ve které byl nyní už třetí ročník,“ vzpomněla pořadatelka Marie Škopíková.

Podle ní je podstatné hlavně to, že díky širokému záběru se košt stal akcí pro celé rodiny.

Letos se v Louce sešlo jednadvacet druhů povidel a sto sedmnáct druhů pálenek. Jídel ze švestek byl pak plný stůl, ale jen krátce. První hosté po otevření dveří sálu v drtivé většině neomylně mířili mezi buchty a cukrovinky. Ty valem mizely. Až po nich přišly většinou na řadu povidla a pálenky.

V povidlech vítězství z loňska obhájila místní Anna Supová, nejlepší slivovici má letos Petr Rumíšek, také z Louky. Zbývající dobroty šampiona nemají. Několik cen se ale rozdalo i za ně. Letos poprvé si odnesly upomínky některé z vylosovaných kuchařek.