V sobotu odpoledne se v obci, kterou v létě 2021 zasáhlo tornádo, koná tradiční Košt ovocných pálenek a kysaného zelí. Letos už podvacáté. Minulé dva roky měla akce kvůli covidu přestávku. „Letos máme 1264 vzorků. Když si vzpomenu na první ročník, kdy bylo zhruba tři sta vzorků, je to nárůst o tisícovku," podotýká prezident pořádajícího občanského sdružení Gurmání Mikulčice Vít Pavka.

Přiznává, že tisíc vzorků asi na koštu nikdo neochutná, ale pokud se lidé chtějí se svými pálenkami zúčastnit, pořadatelé jejich počet ani do budoucna nehodlají nijak omezovat. „Možná by bylo vzorků i více, ale v rámci tornáda jsme přišli v Mikulčicích o třetinu stromů, takže není z čeho vyrábět ovocné destiláty," zmiňuje Pavka, který sám utrpěl ztráty. Přišel i o dům.

Budoucí podoba rozšířeného přístaviště ve Strážnici.
Víc místa i nové molo: rozšiřování přístaviště ve Strážnici začíná u skanzenu

Kulturní dům v Mikulčicích je zaplněný milovníky pálenek. Pravidelně sem přijíždí i Marek Svozil ze Svatobořic-Mistřína. Letos má podle hodnocení druhou nejlepší slivovici výstavy. „Přispívám do všech soutěží v okrese už delší dobu. Sem jsem dal tři vzorky," usmívá se.

S přáteli už na mikulčickém koštu stihl projít vítěze kategorií a všechny hodnotí jako pěkné vzorky. „Nejprve musíme k vzorku přičichnout, když už pěkně voní, je velká pravděpodobnost, že bude dobrý i v chuti. Koštoval jsem tady nádherné durancie, přitom se některé třeba ani neumístily," říká Svozil.

Pokud chce podle něj člověk okoštovat co nejvíce vzorků pálenek, musí je opravdu pouze olíznout. „Když jezdíme po degustaci koštujeme třeba třicet čtyřicet vzorků," přibližuje Svozil.

Netradiční z kdoulí

Zálibu ve výrobě destilátů zdědil po otci a bratrovi. Věnuje se jí už zhruba dvacet let. „Dělám pálenky z jablek, hrušek slív i netradiční z kdoulí. Ale nejvíce se věnuji slivovicím," přiznává muž.

Na soutěži se objevují pálenky z vícero druhů ovoce. Nejvíce zastoupená je slivovice, nejstarší pak durancie z roku 1994. „Jakékoliv ovoce, které vykvasí, je tady ohodnotitelné. Ne všem to ale stačí. Někteří zkouší i neovocné destiláty. Jsou tady například z mrkve, rajčat nebo kukuřice. Bývají tady i pálenky z tropického ovoce, jako jsou banány či meloun," vyjmenovává Pavka.

Odborníci v likérech

Každá kategorie má svého vítěze. Z nich potom hodnotitelé vybírají šampiona. Letos je jím hruškovice z roku 2021 od pěstitele ze Strážnice. Celkem 128 vzorků do letošní soutěže zaslali místní, lidé mohou v sobotu ochutnat i pálenky ze Slovenska, Polska, Chorvatska a Austrálie. „Navzájem se podporujeme s pořadateli jiných koštů. My pošleme například do Velké nad Veličkou dvacet vzorků, oni nám dají dvacet zpátky. Takovým způsobem destiláty doplňujeme," nastiňuje Pavka.

Cestující po železnici by se měli dočkat nového nástupiště u vlakového nádraží ve Strážnici.
Investice roku 2023 na Hodonínsku: nový most, pánovská křižovatka i nástupiště

Nabídku pálenek doplňují v kulturním domě slovácké speciality z domácích škvarků nebo kysaného zelí. Někteří návštěvníci akce zakusují zelný štrúdl, jiní raději sáhnou po zelné placce. Příjemnou atmosféru doplňuje Neoveská cimbálová muzika a Jiří Zonyga.