„Mám už operované koleno a prsty, teď to byl kotník a čeká mě ještě loket. „Připadám si už jak robot,“ směje se Anežka Holubová z Prušánek. Její noha je v sádře a ještě nějaký čas v ní pobude. Na operaci šla kvůli velkým bolestem při chůzi.

„Bylo to, jak kdyby mně do kotníku někdo nasypal něco pálivého,“ popisuje své trápení před operací. Od zákroku očekává, že jí umožní znovu bezbolestnou chůzi. „Zatím mě to hodně bolí, ale bude to lepší a lepší,“ hodnotí svou situaci optimistická pacientka. Věří, že časem bude chodit bez bolestí a že nebude potřebovat ani berle. Zatím ji trápí pooperační bolest, ale pochvaluje si zařízení pokojíčku, na kterém bydlí shodou okolností s paní ze stejné vesnice.

Operace hlezenního kloubu běžně známého jako kotník je typická spíš pro velké fakultní kliniky, než pro okresní nemocnici. V Kyjově mají výměny kloubů dlouholetou tradici. „Kyčelní klouby dělá každý, kolenní skoro každý a hlezenní jsou spíš záležitostí klinik, proto jsme rádi, že ji můžeme kvalitně provést i u nás,“ řekl ředitel nemocnice v Kyjově Igor Kalix.

Podle primáře ortopedie Jana Bíly se výměna kotníku často neprovádí, protože tolik netrpí artrózou „Operace je náročnější na to, aby kloub dobře fungoval. Dřív se onemocnění řešilo likvidací kloubu a pacient doživotně kulhal, dnes vyměníme kloub i chrupavku za totální protézu, na sebe tak naléhají dva kontakty z jiného materiálu, než je kost,“ popisuje dnešní možnosti primář.

V Kyjově nabízejí širokou škálu kloubních náhrad. Podle Jana Bíly mají i pacienty, kterým vyměnili oba dva kolenní klouby, oba kyčelní a k tomu ještě rameno. V drtivé většině jde o kovové náhrady, kdy kovová část klouže po polyethylenu.

Myšlenka této technologie přišla z automobilového průmyslu. „Pohyb po operaci je vždycky lepší, pacient přichází, protože má omezenou hybnost. U kyčle to znamená, že si nemůže obout ponožku nebo zavázat botu.

Po operaci tento problém nemá,“ upozorňuje na výhody výměny kloubu Jan Bíla. Podle něj je materiálem budoucnosti keramika. V Kyjově se v současnosti povedlo implantovat první keramický kloub.

Tato technologie je ale poměrně nákladná, proto se nepředpokládá, že by se zatím výrazně rozšířila. Keramika je velmi tvrdá a tělo ji dobře snáší, takže kloub přežije svého nositele. O kloubní náhrady je velký zájem „Čekací doba vzhledem k druhu onemocnění není zas tak dlouhá, navíc lékaři přihlíží k aktuálnímu stavu pacienta,“ soudí Igor Kalix.

Nový kloub může člověk dostat už za tři měsíce.