„Záměrem města Hodonína byl krátký animovaný film, který přiblíží význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje pro české dějiny, kulturu a jazyk. Současně přispěje k propagaci Hodonína a jeho umístění v regionu, zejména pak Mikulčic jako turistického cíle," představila záměry krátkého kresleného filmu vedoucí hodonínského odboru kanceláře starosty a místostarostů Zlatuše Vlašicová.

Zpracování s využitím nadsázky, vtipu a kreativity má podle ní turisty motivovat k návštěvě regionu a současně přispět v hodinách dějepisu, českého jazyka a občanské výchovy k osvětlení významu Cyrila a Metoděje. „Film bude také doplňovat prohlídkové trasy na Slovanském hradišti v Mikulčicích a představovat Hodonín na veletrzích cestovního ruchu," uvedla Zlatuše Vlašicová.

Snímek doprovází mluvený komentář s hudbou. Kromě češtiny má ještě další tři jazykové mutace. Cizinci tak mají k dispozici titulky v angličtině, němčině a ruštině. Kromě toho vytvořilo kolínské animační studio KLUCIvespolek i omalovánky v elektronické formě, grafické návrhy pohlednic a internetové puzzle na motivy krátkého animovaného filmu.

Ten si na svoji hodonínskou premiéru počká až do 19. srpna, kdy zahájí Letní filmové kino na terase kulturního domu v Horních Valech. „Film uvedeme také v kině Svět u některých filmových představení jako předskokana," sdělil ředitel hodonínského Domu kultury Marcel Řimák. Tomu snímek připadá jako dobrá popularizační pomůcka pro žáky základních a středních škol. „Je krátký a vtipný," podotkl.

Svůj křest zažil film už poslední víkend v květnu v Mikulčicích při oslavách výročí 1 150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. „Myslím si, že se film podařil. Jsou vypíchnuté důležité momenty, a to krátce a stručně. Když jsem jej zhlédla poprvé, tak mi připadal nejen jako propagační film našeho města, ale také jako inspirativní materiál," zamyslela se nad snímkem hodonínská starostka Milana Grauová.