Připomínka doby, kdy na louce nevrčely motorové sekačky a traktory, má nadregionální charakter. Neúčastní se jí jenom místní, ale přijet a vyzkoušet si náročnou práci může v podstatě kdokoliv. „Máme devět družstev, některá i z Čech a ze Slovenska. Dohromady kolem sedmdesáti účastníků,“ uvedl starosta Malé Vrbky Josef Kadlčík.

Statné kosce doprovázely krojované pohrabovačky a do rytmu jim vyhrávala cimbálová muzika. Chvíle odpočinku využili k občerstvení slivovicí nebo ke zpěvu a přebroušení kos. Jejich práci hodnotila zkušená porota. „Záleží hlavně na rovnoměrnosti, na výšce pokosu a kvalitě. Šířku ani nezohledňujeme, protože někdo má kosu šedesátku, druhý stodvacítku. Rychlost tady roli nehraje,“ přiblížil porotce Jiří Miškeřík, který ještě před třemi lety stál na druhé straně kosy.

Jak se dělaly polní práce za dob našich dědů a babiček? To se v sobotu dozvěděli lidé, kteří dorazili na takzvaná Humna v Hruškách, kde se konal druhý ročník Hrušeckého hospodářského dne.
OBRAZEM: Zpět do minulosti. V Hruškách si připomněli práci s koňmi

On i jeho kolegové se shodli v tom, že rozhodování letos nebylo vůbec jednoduché. I když o mistrovském výkonu by se dalo hovořit ve více případech, ten opravdu nejlepší předvedl Josef Chaloupka z Javornice z Královéhradecka. V družstvech zvítězila Hrubá Vrbka, druzí skončili Lipovští, třetí Rohatec. Nejstarší kosec byl šestasedmdesátiletý František Uřičář z Kněždubu, jako nejmladší soutěžilo družstvo z Malé Vrbky.

Posláním akce je kromě kulturního zážitku navázat na tradice předků a také je udržet. „Není tu nic vyumělkovaného nebo naučeného. Kosci nejsou žádní umělci, ale obyčejní lidé, kteří se tady sami prezentují. O to je to pěknější,“ uvedl Kadlčík.

Podle něj se letos krojovaných zúčastnilo o něco méně než v minulých letech. Některé totiž mohla odradit předpověď počasí, která slibovala déšť. Černý scénář se ale nakonec nekonal. „A i kdyby pršelo, všichni kosci jsou tvrdí chlapi. Když je potřeba poséct, tak se poseče tak, jak to bývalo dřív,“ dodal starosta.

Zdroj: Youtube

18. HORŇÁCKÉ KOSENÍ. Video: Antonín Vrba