Zároveň upozornil, že pokud by se k rekonstrukci nepřistoupilo, hrozilo by úplné ukončení provozu kvůli bezpečnosti návštěvníků.

Ve druhé polovině září pak většina rady podpořila dodatek ke smlouvě o dílo na vícepráce za více než osm set tisíc korun především na svislé a kompletní konstrukce, čímž celkové náklady přesáhly sedmnáct milionů korun.

Na poslední řádné schůzi pak přišel na řadu změnový list, což znamenalo další navýšení o téměř čtyři miliony korun se sjednanou lhůtou dokončení prací do konce listopadu. Tam je také přiblížený důvod změny. „Na kontrolním dnu stavby zhotovitel upozornil na havarijní stav ocelové rámové stropní konstrukce objektu, který byl zjištěn při stavebních úpravách atiky nad bazénovou vanou. Degradace ocelové konstrukce se nacházela obezděná v nosné části obvodového pláště. Vzhledem k tomu, že se jedná o nepředvídatelné okolnosti a investor se nacházel v časové tísni, bylo nutné jednat rychle," píše se ve změnovém listu.

Právě to, že by šlo o nepředvídatelný a krajně naléhavý případ, totiž opravňuje radnici k tomu, postupovat neveřejnou cestou zadání zakázky. To sice znalecký posudek nevyloučil, ale právní odbor k tomu měl naopak velké výhrady vzhledem ke stavebně technickému průzkumu z roku 2012. Podobně jako lídr opozičních Svobodných Petr Buráň, kterého znepokojil postup radních. „Novým členům rady byly zřejmě poskytnuté neúplné informace o stavu krytého bazénu, a proto zvolili alespoň to méně špatné řešení ze dvou. Umožnili firmě, která zatepluje, opravit špatné nosné konstrukce. Druhým řešením bylo vypsat nové výběrové řízení a tím by se zakázka mohla prodloužit až o několik měsíců a lidé by si museli na krytý bazén ještě nějakou dobu počkat," přiblížil Buráň a poukázal na zápisy z rady na přelomu let 2012 a 2013, kde se o stavu bazénu píše.

Právě proto také připravuje podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kde bude požadovat prošetření postupu města při zateplení krytého bazénu a náhodného zjištění poškození nosných konstrukcí. Pokud radnice zadala tak nákladnou zakázku bez uveřejnění může zaplatit několikatisícovou pokutu. „Obecně pokud se prokáže porušení zákona, hrozí postih do deseti procent z ceny zakázky," přiblížil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Vedení města by chtělo zahájit novou sezonu krytého bazénu v lednu příštího roku. Zaměstnanci bazénu jsou přidělení na jiná pracoviště TEZA. „Nikdo nebude propuštěn a po znovuotevření se vrátí zpátky," dodal místostarosta.