Jenže vysoká cena odhání ty, kteří měli s trasou svoje plány. Mezi nimi jsou starostové i spolky. Navíc doufali v bezúplatný převod. „Za tu cenu určitě o trať zájem nemáme. V Uhřicích jsme chtěli postavit muzeum techniky. Byli jsme domluvení s železničními nadšenci, kteří by se o trasu zdarma starali," uvedla starostka Násedlovic a předsedkyně mikroregionu Ždánicko Vlasta Mokrá.

Čáru přes rozpočet udělala vysoká odhadní cena i nově vznikající organizace Ždánická lokálka Železnice Ždánická. Ta začne od nového roku oficiálně fungovat. Jejím cílem je aktivně bojovat za záchranu trati, především úseku Čejč Klobouky u Brna na bývalé lokálce číslo 256 ČejčŽdánice. „Násedlovice odkoupily vlečku od MND, tu budeme na naše náklady provozovat. Usilujeme o znovuobnovení trati a zvýšení cestovního ruchu. Chceme vystavovat lokomotivy a dělat nostalgickou dopravu," popsal ve zkratce zájmy spolku Oldřich Machala.

Upozornil, že odhadní cena je přehnaně velká. „Několik let se o tento úsek nikdo nestará. Stále doufám v bezúplatný převod," řekl Machala. Trať je podle něj neprodejná. „Je tam totiž podmínka, že kupující musí železnici minimálně pět let provozovat a pustit na ni jakéhokoliv soukromého dopravce. A pochybuji, že případný kupec tam bude trpět naši vlečku," vysvětlil Machala.

K možnému bezúplatnému převodu ale podle Illiaše hned tak nedojde. „V první fázi prodeje se majetek vždy nabízí za nejvyšší možnou cenu. V případě, že se v prvním kole nepřihlásí žádný zájemce, teprve potom můžeme jednat o nějakém snížení částky," uvedl mluvčí SŽDC.

Také se zmínil, že státní podnik bude posléze jednat o nabídkách zájmových sdružení nebo obcí. „Pokud se jim cena bude zdát velmi vysoká a jejich nabídka bude naopak nízká, můžeme mluvit o případné dohodě. Ale určitě až ve druhém kole," uvedl Illiaš.

Může však nastat i situace, že se v obou kolech žádný zájemce nepřihlásí. „V tom případě budeme muset přijmout stanovisko, ale další kroky do budoucna prozatím neznám," uzavřel Illiaš.

Nabídky v prvním kole mohou zájemci podávat do pátého ledna následujícího roku.