„Nedávno jsme vysadili před vjezdem gazánie. Přes noc nám zmizela polovina záhonu. Bohužel jsou krádeže běžné, jak před areálem, tak uvnitř. Ztrácejí se nám i rostliny v květináčích, a to přímo na odděleních. Květiny, včetně okrasných keřů, musíme dokupovat a vysazovat znova. Když pominu ztrátu, mrzí nás spíš to, že někdo znehodnocuje lidskou práci," podělila se o každoroční zkušenost ředitelka Nemocnice Hodonín Věra Dostálová.

I když areál hlídají kamery, zloději jsou podle ní natolik šikovní, že toho na záznamu nejde příliš mnoho vidět.

Kamerový systém už podle ní hlídá i nemocniční skleník. Důvod je prostý. Nacházejí se v něm vzácné rostliny, například různé druhy cycasů. „Skleník na noc zamykáme. Když je otevřený, vždy nad rostlinami dohlíží někdo z pracovníků zahrady," dodala Dostálová.

Zmizí i v centru

V Hodoníně se však neztrácí okrasné rostliny pouze v nemocnici. Zkušenosti s krádežemi mají místní strážníci také přímo v centru města. „Letos jsme zatím nic podobného řešit nemuseli, ale pamatuji si, že okrasné květiny zmizely z pěší zóny i Masarykova náměstí. Šlo ale o jednotlivé případy, které jsme vyřešili jako přestupky," vzpomenul velitel hodonínské městské policie Jindřich Vašíček s tím, že strážníci věc řeší na místě blokovou pokutou. „Ta může dosáhnout až jednoho tisíce korun," doplnil Vašíček.

Na milovníky květin, kteří si je pořizují bez placení, přitom strážníci narážejí buď při pochůzkách, nebo na ně upozorní kamery. „Samozřejmě že jde o zeleň, kterou pořizuje radnice na různých záhonech a za městské peníze. Netýká se to třeba květinek, které jsou součástí trávníku a volně rostou," uvedl Vašíček.

Obdobná je situace také v areálu kyjovské nemocnice. Tamní park prošel nedávno úpravou a nově vysazené rostliny si lidé odnášejí i odtud. Proto tam přibyly kamery. „Ztrácejí se nám sazeničky, které nejsou příliš velké a dají se odnést, tedy květiny i keříky, proto jsme pořídili monitorovací systém," sdělila ředitelka nemocnice Danuše Křiváková.

Na to, že rostliny mají zůstat na svém místě, upozorňují také průvodci ve strážnickém skanzenu. „I díky tomu podobné problémy neřešíme. Návštěvníky upozorňujeme, že nemají nic trhat. V parku máme vzácný jinan dvoulaločný, platany i metasekvoj čínskou, která má vzdušné kořeny. Přes den areálem procházejí zaměstnanci a přes noc zase noční vrátný, takže dohled máme," sdělil mluvčí Národního ústavu lidové kultury Zdeněk Bobčík.