„Sice už je dost mokro, ale pro nás je deštivé počasí lepší, než když je suchý rok. Druhy hub se v lese pomalu obměňují. Objevila se například čirůvka růžovka, čili masák nebo bedly. Není jich ale tolik, že by člověk šel a našel v lese hromadu bedel na řízky. Pořád jsou v lesích i křemenáče i hřiby," uvedl předseda Mykologického kroužků v Ratíškovicích Václav Koplík.

Slunce by přivítal i Radovan Mančík ze Zemědělského podniku Mikulčice. „Nemůžeme dělat seno. Samozřejmě máme strach, jestli nezačne padat ovoce ze stromů, především jablka. Zatím ale máme stromy ošetřené. Pokud se oteplí, mohou se objevit plísně," řekl Mančík.

Škody už nyní sčítá strážnický Žerotín. Zatopených má přibližně sto padesát hektarů polí, směrem na Tvarožnou Lhotu. „Na pětatřiceti hektarech máme nasazenou ozimou řepku, pod vodou byl i ječmen, který shnil, a je pod ní i cukrovka a kukuřice. Ztráty jsou v řádech statisíců korun," uvedl ředitel Žerotínu Karel Kolůch. Na pozemcích se voda objevila už před dvěma týdny, kdy napršelo sto jedenáct milimetrů vody. „Další pak stekla z Bílých Karpat," dodal Kolůch.

Na vývoj počasí čeká i ředitel Základní umělecké školy ve Veselí nad Moravou Aleš Smutný. Škola se v pátek připojí k veselské Muzejní noci s akcí Ten fest, tedy pořadem k desátému výročí nové budovy. Konat se má před školou. „Pokud budou jen přeháňky, vše vyřešíme zajištěním techniky a akce bude. Když však budou deště vytrvalejší, akci zrušíme," řekl Smutný.

Naopak se určitě uskuteční sobotní vaření guláše ve Tvarožné Lhotě. „Jsme připravení i na mokrou variantu," uvedla starostka obce Martina Bílová.

Stejně tak se po Strážnicku proženou cyklisté při akci Po vinařských stezkách s Českým rozhlasem Brno, kteří se vydají ze Strážnice, přes Vnorovy, Hroznovou a Tvarožnou Lhotu do Radějova, Skalice, Sudoměřic a Petrova. „I když nebude zcela ideální počasí, pojedeme. V loňském roce nám cyklovýlet na Mikulovsku pěkně propršel, ale zúčasnila se ho dvoustovka nadšenců a do cíle dorazili s úsměvem, i když celí promočení," řekla za brněnský rozhlas Alena Podlucká.