Ve vojenské akademii ve Vyškově se i přes stoupající počet zatím rozhodli pro zachování současných čtyř vstupních kurzů. „První právě v úterý ukončilo šest desítek úspěšných absolventů. Jsou to jednak nováčci aktivní zálohy a také účastníci dobrovolného vojenského cvičení. Akce pokračuje stále v covidovém režimu, tedy za mimořádných opatření a formou nepřetržitého vojenského výcviku,“ uvedla mluvčí vojenské akademie ve Vyškově Monika Nováková.

Olga Aleksjejenková a Sofija Lymarenková.
Jsou v bezpečí. Čtyři dny cestovala z Ukrajiny, teď se v Brně shledala s dcerou

AKTIVNÍ ZÁLOHY

* Po 24. únoru je zájem desetinásobný.
* Návštěvnost webu kariera.army.cz narostla o 200%.
* Ve Vyškově jsou zatím v plánu čtyři kurzy.
* První skončil už v úterý.

Napříč krajem i republikou roste zájem i o dobrovolná cvičení, ale také o plnohodnotnou účast v armádě. „Ten je ale vysoký trvale. Návštěvnost našeho webu kariera.army.cz se zároveň po čtyřiadvacátém únoru zvýšila o dvě stě procent. K prvnímu únoru jsme měli v aktivní záloze celkem 3 606 lidí včetně 361 žen, 191 jich za posledních šest let vykonalo dobrovolné vojenské cvičení,“ sdělila na dotaz Deníku Rovnost plukovnice Magdalena Dvořáková z generálního štábu.

Záložák Petr Čížek absolvoval výcvik právě ve Vyškově. Nových zájemců si všímá také. „Vím o jednom kamarádovi z okruhu příznivců vojenské historie, který se přihlásil vyloženě v souvislosti s Ukrajinou. Protože je velice činný na sociálních sítích, vyzývá i ostatní,“ řekl Čížek.

Ke vstupu do záloh je nezbytné splněný podmínek jako trestní bezúhonnost nebo zdravotní způsobilost. „Nezbytností je také prohlášení o tom, že zájemce nepodporuje extremismus. Musí splnit i kvalifikační předpoklady, což znamená minimálně výuční list,“ vyjmenovala Dvořáková.

Ceny pohonných hmot na vybraných čerpacích stanicích v Brně k 28.2.2022.
Raketově rostoucí ceny benzínu na jižní Moravě: přes noc zdražení až o 2 koruny

Velký zájem projevují rovněž mladí lidé o studium na brněnské Univerzitě obrany, kde aktuálně vrcholí období podávání přihlášek. „Současná ruská agrese na Ukrajině bude mít jistě své dopady i na postoje středoškoláků při zvažování jejich budoucího studia, ale spíše v dlouhodobějším výhledu. Zatím se nedá přímý vliv potvrdit, těch několik dnů je příliš krátká doba na hodnocení,“ oznámil vedoucí marketingu Univerzity obrany Vladimír Šidla.

Sleduje, jak se k událostem posledních dnů středoškoláci vyjadřují. „Zaznamenáváme jejich reakce, když spojují deklarovanou potřebu zajištění obrany země s rozhodnutím studovat na naší univerzitě, která připravuje vysokoškolsky vzdělané profesionály,“ dodal Šidla.