„Potřeba pořídit bezpečné branky vznikla samozřejmě už v době, kdy se objevily první úrazy na fotbalových hřištích kvůli nestandardním brankám, což naštěstí nebyl případ Kyjova. I přesto jsme se poohlíželi po tom, kdo by nám fotbalové branky mohl dodat. Rádi bychom je využívali pro zvýšení bezpečnosti samozřejmě nejenom na tréninky, ale i kvalitní fotbalovou přípravu. Pořádali jsme tedy společnost E-on, a ta nám vyšla vstříc,“ uvedl místostarosta města Antonín Kuchař.

Jde o jeden pár branek, které svými bezpečnostními parametry převyšují doposud používané konstrukce.

„Bezpečná branka je vyrobena z kompozitu. Spodní ráhno má naplněno betonem, takže je velice obtížné branku převrátit. Dítě, které se na ni pověsí, nemůže svým tělem branku zvrátit a nemůže tak dojít k úrazu. Pokud se o to snaží, musí vyvinout velkou sílu. Pokud se mu to přece jenom povede, branka padá z malé výšky a nemůže nikoho vážněji poranit díky tomu, že těžiště je položeno nízko u země,“ vysvětlil manažer Josef Seigertschmid.

Výhodou je také rychlá manipulace s celou konstrukcí. Během chvilky je možné branku zmenšit nebo úplně rozložit, lze ji tak použít i pro jiné sporty než fotbal.

Obě brány město Kyjov získalo jako dar – připojilo se tak například k Velké na Veličkou, Lipovu nebo Hroznové Lhotě, kde díky sponzorskému daru obecní pokladny ušetřili více než padesát tisíc korun.