Podle vedoucího kyjovského odboru rozvoje města Romana Pekárka uložili radní na minulé schůzi vypsat výběrového řízení na pronájem ledové plochy ve velikosti třicet na patnáct metrů. „Náš odbor tuto variantu projednal s možnými dodavateli a zjistili jsme, že pronájem na jednu sezonu přesáhne dva miliony korun. Nákup nového kluziště přitom stojí přes čtyři miliony korun," vysvětlil Pekárek.

Zastupitelé se tedy rozhodli pro koupi. Obecní kasa je ale připravená na obě možnosti. „Pronájem stojí padesát procent ceny nového kluziště. Město počítá do rozpočtu i s touto variantou," řekl referent odboru rozvoje města Milan Řihák.

Mluvčí radnice Filip Zdražil uvedl, že do budoucna město nevylučuje ani původní záměr. „Koupě kluziště nevylučuje původní záměr postavit multifunkční sportoviště s větší ledovou plochou. Pouze se ukázalo, že nájem by byl velmi drahý. Nákup pronájem za dva roky zaplatí," vysvětlil Zdražil s tím, že pokud do budoucna dojde ke zvětšení kluziště, dokoupí se jen některé díly.

„Mobilní kluziště to umožňuje. S největší pravděpodobností se potom přesune k sokolovně," doplnil Zdražil.

Momentálně se dokončuje projekt. Poté bude následovat výběrové řízení na zhotovitele. „Předpokládaný termín dokončení montáže je prosinec, aby kluziště bylo připravené už na letošní zimu," ujistil Zdražil.

První sezonu si na vlastním kluzišti zabruslí také zimním sportům holdující obyvatelé sousedního Vlkoše. Projekt za více než pět milionů korun nabídne sportoviště složené ze dvou ploch.

V místě, kde dříve bývala betonová plošina, vznikne multifunkční hřiště s povrchem z plastových dílů a s vybavením pro různé sporty. Druhé hřiště bude s umělým zatravněním, oplocené do výšky čtyř metrů, vybavené mantinely a prvky pro basketbal, volejbal, sálové hry, nohejbal nebo tenis. V zimě na ni mohou vyrazit i bruslaři.