Ta přistoupila letos k razantnímu kroku. Vypověděla totiž smlouvu s dlouholetým dodavatelem jídla. Vedla jí k tomu občasná kritika od personálu a pacientů, i výsledky dotazníkového šetření. „Původní strava byla strašná. Nejhorší byly přesolené paštiky několikrát za týden, žádné ovoce, žádná zelenina. I maminka, která byla několikrát hospitalizovaná a nebyla vybíravá, přijela vyhladovělá a nehodnotila jídlo dobře,“ svěřila se na facebookové stránce Hodonínského deníku Rovnost Blažena Gillíková.

Až tak kritická nebyla k pokrmům Svatava Pavková. „Ležela jsem čtrnáct dnů v Kyjově v nemocnici, nedá se říci, že jídlo bylo špatné. Teď jsem v lázních Klimkovice, kde je výběr ze tří druhů snídaně, obědu i večeře. Rozdíl obrovský, tady tedy vaří božsky,“ uvedla Pavková.

Vedení kyjovské nemocnice se tak rozhodlo převzít provoz kuchyně do svých rukou. „Nemocniční jídelna sice není restaurace, ale i tak by měla klientům nabídnout více, než jen nasycení,“ řekl ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. Změna provozu, včetně stavebních úprav a nového vybavení stála šest milionů korun.

Denní jídelníček nabízí na sedm druhů pokrmů. „V nabídce by vždy měla být klasická česká kuchyně, bezmasé jídlo, zeleninový salát, minutka a dva dietní pokrmy pro lidi se zdravotním omezením. Denně se u nás uvaří zhruba osm set porcí – polovina putuje k pacientům a druhá půlka zůstává pro personál,“ přiblížil Zdražil.

To v hodonínské nemocnici změnu nechystají. Tamní stravovací zařízení prošlo před osmi lety komplexní rekonstrukcí a vybavení modernizací. „Vlastní příprava jídel se nám osvědčila. Máme díky ní důslednou a přímou kontrolu nad čerstvostí surovin a jejich kvalitou, a samozřejmě nad sortimentem stravy, kterou pečlivě skládají naše nutriční specialistky spolu s vedoucí stravovacího provozu, což jistě pacienti oceňují,“ řekl ředitel Nemocnice TGM v Hodoníně Antonín Tesařík.

Před více než rokem dokonce Hodonínští přistoupili k novince, kterou je výběrová nadstandardní strava. O toto jídlo s příplatkem, ale zatím pacienti nemají velký zájem.