Nejdříve ovšem vedení zdravotnického zařízení čeká další výběrové řízení na nukleární magnetickou rezonanci. Jde o zakázku přesahující třicet milionů korun. „Je to pro nás úkol prvního pololetí," upozornila ředitelka Nemocnice Kyjov Danuše Křiváková.

Kromě toho se má uskutečnit částečná rekonstrukce a zateplení patologického pavilonu. „Je to už opravdu zapotřebí, protože nám tam prší," poukázala ředitelka.

Ve Strážovské ulici plánují letos také nové a modernější CT, čili zařízení, které využívá rentgenové záření k vytvoření obrazů lidského těla.

Hlavní investiční akce roku má ženám a dětem zpříjemnit a zkvalitnit jejich pobyt. Připravená je komplexní obnova gynekologicko–porodnického a dětského oddělení. „Měli bychom vypsat výběrové řízení na zhotovitele. Už letos bychom rádi provedli první etapu rekonstrukce, na kterou je vyčleněných padesát milionů korun," přiblížila Křiváková. 


V následujících letech by měly navázat zřejmě další dvě fáze. Úprava vyjde na více než čtvrt miliardy korun.

Také pacienti hodonínské nemocnice si brzy dopřejí většího komfortu. Po rekonstrukci dešťové a splaškové kanalizace se projedou po novém povrchu hlavní příjezdové cesty. Pěší využijí opravené chodníky. „Řešení havarijního stavu inženýrských sítí je prioritou. Celkové náklady jsou vyčíslené na třináct milionů korun," řekl bývalý ředitel Nemocnice TGM a současný krajský radní Antonín Tesařík.

Podle něj o konkrétním financování zřizovatelem nemocnic bude rozhodovat krajské zastupitelstvo na únorovém zasedání. To už bude moci počítat s novým rozpočtovým určením daní.

K lepšímu pohybu po nemocnici by měly přispět dva výtahy. Lékaři zdravotnického zařízení v Purkyňově ulici rovněž v tomto roce dostanou nové přístrojové vybavení. „Novinkou bude anesteziologický přístroj za zhruba půldruhého milionu korun. Na podzim plánujeme také nové CT," uvedla současná ředitelka nemocnice Věra Dostálová.

Tato počítačová tomografie má obohatit radiodiagnostické oddělení. V plánu je také další část obměny vozového parku, a to dvěma sanitkami.