Podle ředitelky nemocnice Danuše Křivákové bude prostor pro auta připravený ještě letos. „Vše záleží na době stavebních prací," sdělila ředitelka.

Dům, ve kterém je dvaatřicet bytových jednotek a využívali jej kromě zaměstnanců nemocnice i další nájemníci, půjde kvůli špatnému stavu k zemi. „Pro demolici jsme se rozhodli kvůli statických poruchám stavby," vysvětlil provozně-technický náměstek ředitelky Bronislav Klečka.

Vedení nemocnice proto nechalo vypracovat projektovou dokumentaci na opravu statických vad. „Zjistili jsme, že oprava by byla tak drahá, že jednodušší je dům zbourat a postavit nový," mínil Klečka.

Pro následné využití prostranství dali vedení volnou ruku zástupci zřizovatele nemocnice, Jihomoravského kraje. „Co na ploše vznikne, nyní nevíme. Záleží na tom, co bude nemocnice potřebovat," sdělila pro Hodonínský deník Rovnost mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková.

Nájemníky nemocničních bytů s předstihem informovali o vystěhování. „Jde spíš o ubytovnu a lidé v ní měli dost času na zařízení náhradního ubytování," řekla Křiváková.

Zaměstnanci nemocnice měli navíc možnost přestěhovat se do objektu, ve kterém sídlí ředitelství zdravotnického zařízení. „Máme tam další garsonky a byty, které slouží jako ubytovna. Odtud jsme vypověděli nájemníky, kteří už nejsou našimi zaměstnanci," uvedla ředitelka s tím, že mezi nájemníky a nemocnicí kvůli tomu nedošlo k žádným konfliktům.

„Všechno bylo v pořádku. Nenarazili jsme na žádný problém," ubezpečila Křiváková.

V současné době nemocnice vyhlásila výběrově řízení na demolici budovy. Její předpokládané náklady přesahují dva miliony korun. „S bouráním bychom chtěli začít na konci dubna nebo začátkem května," sdělila ředitelka s tím, že při demolici se uskuteční cvičení integrovaného záchranného systému.

Díky tomu může odstranění stavby i déle trvat. „Na bourání budou hasiči nacvičovat záchranné akce, které by za normálních okolností nemohli. Poté se dokončí odklízení a základní oprava," dodala Křiváková.

Od ubytoven pro zaměstnance už upustili i v hodonínské nemocnici, a to ještě za bývalého ředitele. „Byty prodal náš zřizovatel – Jihomoravský kraj. Některé byly na Národní třídě a další v Bažantnici," připomněla náměstkyně ředitelky pro ošetřovatelskou péči v Nemocnici TGM Naděžda Kwašniewská.