U Vodojemu ale není jediné sídliště, na které se Kyjovští zaměřili. Změní se i ty Za Stadionem a Kollárova. Vysoutěžené celkové náklady přesáhnou třiatřicet milionů korun.

Obnova a rekonstrukce zahrnují výsadbu stromů a keřů, rozšíření parkovacích míst a nové veřejné osvětlení. Přibudou lavičky, koše a stojany na kola. „U všech sídlišť se zaměříme na stávající zpevněné plochy čili silnice, chodníky, parkoviště a místa pro tříděný a komunální odpad. Navíc se bude dosazovat trávník," upřesnil vedoucí odboru rozvoje města Roman Pekárek.

Oproti předpokladům se podařilo náklady výrazně snížit. Původní odhady se pohybovaly okolo třiačtyřiceti milionů, konečná vysoutěžená cena je asi o deset milionů nižší.

Za Stadionem musí novým parkovacím místům ustoupit zeleň. Před obytnými domy s čísly 1157 až 1160 se rozprostírá velký trávník. Do něj podle plánu zasáhne devětadvacet parkovacích míst, protne jej i cesta pro pěší. Stojící auta a trávu oddělí třináctka nových stromů.

Redakce Rovnosti náhodně oslovila devět místních, většina z nich změny vítá. „Se vznikem parkovacích míst souhlasím. Určitě ale nechci, aby zeleň zmizela všechna, to budu radši parkovat jinde," řekl jeden z oslovených Roman Pulhoš. Jako řidič má problémy s parkováním hlavně na večer, kdy se lidé vrací domů z práce.

Zelené plochy a stání pro auta doplní i sídliště U Vodojemu. „Parkování by mohlo být více, ale ne na úkor zeleně. Hodně rodin má ale dvě auta a sehnat pro ně místo není lehké," popsala devětatřicetiletá Pavla Kohútová, která U Vodojemu žije šestnáct let.

Stojícími auty se zabývali i lidé žijící na sídlišti Kollárova. Většina obyvatel se po schůzce se zástupci města shodla, že by chtěla více parkovacích míst.

Odpůrců ale bylo také dost, poukazovali na to, že stání pro auta v minulosti přibyla, problémy s jejich nedostatkem ale příliš nevyřešila. „Parkuje zde kde kdo, často i dodávky a náklaďáky. Mělo by se to zabezpečit značkou s tím, že místa jsou jen pro majitele karet," navrhl při setkání zástupcům města s místními obyvateli jeden z nich, Jiří Kuba.