Devadesáté výročí má i sokolovna, která byla postavená v roce 1926. „Postavení sokolovny bylo velmi důležité pro kulturu města. V budově bylo také kino a divadlo a za ní se rozprostíralo velké hřiště," popsal historik.

Prvního dubna 1946, před sedmdesáti lety, se otevřela kyjovská nemocnice. Ta byla postavená už na začátku války. Konec byl pro ni však zničující. „Nemocnice dostala třiatřicet přímých zásahů dělostřeleckými granáty. Rok a půl trvala oprava. Toto, a další letošní kyjovská výročí, jsou pro mne důležitá. Žiji zde již třiaosmdesát let a snažím se, aby město bylo místem pro dobrý a kulturní život," doplnil Dunděra.

doložené počátkyprvní zmínka o Kyjovu pochází z roku 1126. Je na darovací listině, kterou Kyjov přechází z rukou olomouckého knížete Václava do majetku kláštera Hradisko ležícího též u Olomouce. Václav měl v úmyslu darem spasit duši strýce, mniši získali místo na pěstování vinné révy.

Do příprav oslav se zapojilo velké množství lidí. „Přizvali jsme ke spolupráci nejen spolky a neziskovky, ale i kapely a lidi, kteří jsou v Kyjově veřejně činní. Zapojí se i školy. Spolu s Kyjovským Slováckem v pohybu jsme uspořádali setkání, z něhož vzešlo mnoho nápadů, které by byly použitelné pro program oslav," sdělila Andrea Něničková z programového oddělení kyjovského Domu kultury. Oslavy vyvrcholí třináctého a čtrnáctého srpna, první průvodní akce budou možná už v březnu.

Na oslavy se těší i třiasedmdesá­tiletá Alena Viziblová, která již více než padesát let v Kyjově bydlí. Pochází ze Sobůlek. „Mám radost, že si někdo vzpomněl na období vzniku Kyjova. Za tu dobu, co zde bydlím, se toho ve městě hodně udělalo. Vzniklo mnoho nových budov, máme kyjovskou televizi. Jsem na Kyjov pyšná," řekla Viziblová.

Kyjovské muzeum také chystá obrazovou knihu se snímky z posledních více než sto třiceti let. „Měla by vyjít k oslavám v srpnu. Chtěli bychom tam zahrnout co nejvíce fotografií starého Kyjova. Míst, které už dnes třeba ani neexistují. Budou tam popsané dějiny jednotlivých budov a částí města," přiblížila vedoucí Vlastivědného muzea Blanka Pokorná s tím, že do publikace chtějí dostat i významné kyjovské listiny, které jsou v současnosti uložené v hodonínském archivu. Sídlo muzea, kyjovský zámeček, patří k nejstarším památkám ve městě, v roce 1540 jej nechal postavit moravský zemský hejtman Jan Kuna z Kunštátu.

Kyjovu k jubileu gratuluje i jeho starosta František Lukl. „Osm set devadesát let je krásné výročí, i když ne úplně kulaté. O to víc mě těší, ze tradice královského města Kyjova za tu dobu neskončily zakonzervované v muzeu. Naopak, díky Kyjovjákům žijí dál," dodal Lukl.