„Právě služba pro rodiny s dětmi prošla řadou změn. V areálu, kde tyto služby poskytujeme, jsme vybudovali dětské hřiště. Přestože obsahuje jen čtyři herní prvky a odpočinkovou zónu pro děti a jejich rodiče, nadšení malých uživatelů je bez hranic," řekla ředitelka Centra sociálních služeb Ladislava Brančíková.

Podle jejích slov v centru na konci loňského roku přemýšleli, kam peníze, které jim na konci roku zůstaly, investovat. „Zvítězily právě děti," podotkla ředitelka.

Další novinkou od začátku července je možnost bezplatného využití právních služeb. „Lidem napomůže v oblasti svěření dětí do péče při rozvodu nebo i při exekucích. Víme, že tuto službu poskytujeme spíše rodinám s nižšími příjmy," popsala službu ředitelka centra. Peníze na právní poradenství získá centrum z Evropského sociálního fondu.

Služby odborníků

Poslední novinkou v nabídce služeb pro rodiny s dětmi je využití psycholožky. „Rozšiřujeme činnost o asistenci při předávání dětí rozvedených rodičů. Nabízíme i hlídání dětí ve věku od jednoho roku do šesti let v případě vyřizování osobních náležitostí jejich rodičů," řekla Ladislava Brančíková.

Změnou prošel i denní stacionář, jenž je určený pro seniory a zdravotně postižené z Kyjovska. „Může jít například i o klienty s Alzheimerovou chorobou, a proto je důležitý individuální přístup k nim. Pracovní tým jsme rozšířili o psychiatra, psycholožku a další pracovníky. „Cílem je poskytnout uživatelům podporu při začleňování do běžného života, vytvářet klidné prostředí pro dobrou psychickou pohodu a zdraví klientů. Uživatelé z Kyjovska dochází do stacionáře sami nebo v doprovodu někoho z rodiny," uvedla vedoucí denního stacionáře Romana Martinková.

Klienti denního stacionáře mají i možnost dopravy do centra, a to autem, které patří právě Centru sociálních služeb. „Délku pobytu si klient určuje sám podle svých potřeb. Příbuzní se mohou věnovat i jiným činnostem s vědomím, že je o jejich blízké dobře postaráno," doplnila vedoucí sociálních služeb Eliška Rubanová.