„Letos podpoříme například ty, kteří přišli s nějakou novinkou. Konkrétně paní ze Ždánic, která se rozhodla podnikat s přírodní kosmetikou s tradiční recepturou. V našem regionu je první, která s něčím takovým přišla. V projektu Bezpečná kosmetika, přípravky vznikají právě na základě starých receptur," sdělila finanční manažerka Kyjovského Slovácka v pohybu Hana Horňáková.

Ždánická kosmetička není sama, kdo se na sdružení obrací. To pak žádosti rozděluje do kategorií. „Podnikatelé žádali o podporu na nové technologie. Sešly se nám tak například dva rozdílné postupy na výrobu moštů. Myslím si, že se k nám tak vrací i oblíbené produkty, na které byli lidé zvyklí z dřívějška," uvedla Horňáková.

Podle ní ale žádat nemůže kdokoliv. U Kyjovského Slovácka v pohybu mohou uspět jen podnikatelé, kteří se zabývají cestovním ruchem nebo ti, kteří se věnují rukodělným řemeslům. Podpory se mohou dočkat ale i malé podniky, které mají méně než deset zaměstnanců. „V této kategorii jsme podpořili a podpoříme několik dřevozpracujících firem. Nejvíce jsou zastoupené projekty, které se týkají obcí, neziskových organizací nebo farností. Prostě ty, co slouží k rozvoji," sdělila finanční manažerka.

Na letošní rok je tak v plánu například dostavba dětských hřišť nebo opravy křížů. „Mimo jiné podpoříme i včelařskou stezku v Bohuslavicích pro kyjovské včelaře, kteří chtějí přiblížit svou práci lidem v regionu. Určitě zajímavým projektem je záchrana motýlího ráje. Ten je zaměřený na podporu trvalé péče a rozvoj tradičního šetrného hospodářství v krajině," upozornila manažerka Kyjovského Slovácka v pohybu Anna Čárková.

V roce 2014 dojde díky pomoci sdružení i k rekonstrukci zámeckého parku ve Ždánicích. „Vznikne tam stálá expozice. A podpoříme také vznik jezdecké stáje," uvedla Horňáková s tím, že nejnákladnější jsou vždy podnikatelské projekty.

Naopak nejlevnější byla loni oprava soch ve Bzenci. Za tu sdružení zaplatilo necelých devadesát tisíc korun.

Kyjovské Slovácko v pohybu je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení občanů a právnických osob, které spojuje zájem o rozvoj regionu. Založené bylo v dubnu roku 2002.

Aktivity rozvíjí na Slovácku, ve spádovém obvodu města Kyjov odtud název Kyjovské Slovácko.