Byt tři plus jedna po rekonstrukci vyjde v Kyjově na milion osm set padesát tisíc korun. „Kyjovské byty jsou nejdražší v okrese Hodonín, i dražší než v Hodoníně," doplnila Pavlíková.

Podobně je tomu i s městskými byty. Těch má Kyjov v současnosti dvaaosmdesát, šest z toho čeká rekonstrukce. „Poptávka o byty je poslední dva až tři roky stejná. Zájem mají hodně maminky s dětmi, které jsou samy, a penzisté. Nemůžeme ale uspokojit všechny," vysvětlila předsedkyně městské bytové komise Jovanka Rybová.

Hlad po bydlení by mohl snížit projekt společnosti Kyjovská investiční. Ta plánuje využít areálu bývalých Vinařských závodů Kyjov v ulici U Sklepů. Po dokončení by tak ve městě přibylo asi pětapadesát bytů a deset rodinných domů. Ty by doplnilo bydlení pro důchodce. „Připravujeme stavební povolení, předpokládáme, že někdy v říjnu by mohlo být vydané. Nejpozději na jaře bychom začali s výstavbou areálu," sdělila za Kyjovské investiční Jana Janečková.

Poprvé se o projektu mluvilo před čtyřmi lety. Kvůli odchodu investora a doznívající hospodářské krizi se ale plány musely odsunout. V současnosti už na úřední desce městského úřadu visí oznámení o zahájení stavebního řízení. Obsahem je zboření budov po vinařském závodu. Zároveň s demolicí se ale začne se stavbou, společnost chce využít zeminu a některé stavební části, jako jsou sklepy či základové patky.

Kyjovské zahrady ale nenabídnou pouze bydlení. „Plánujeme i nebytové prostory, například pro kadeřnice, ordinace pro lékaře, menší chirurgický sál a jídelnu pro penzisty i lidi z venku. Ta má mít parametry komunitního centra pro mladší i pro starší obyvatele," doplnila Janečková. Parkování pro byty bude v podzemí, pro návštěvníky domu seniorů vznikne parkoviště.

Celý projekt vyjde asi na tři sta milionů korun. Stavba potrvá odhadem dva roky, první byty by mělo jít koupit už na začátku roku 2017. Kyjovská investiční spolupracuje i s městem. „Na další schůzce v září bychom se měli dozvědět podrobnější informace. Podporuji aktivity vedoucí k rozšiřování možností bydlení ve městě, ale nesmí se tím snížit komfort stávajících obyvatel," uvedl kyjovský starosta František Lukl.

Vinařské závody Kyjov zahájily provoz poblíž Brandlovy ulice v roce 1972. Kyjovská kronika uvádí, že provozovna byla vybavená nejnovějšími typy lisů, odzrňovačů, odkalovacích kádí, čerpacích zařízení, transportérů, cisteren a ostatních zařízení nutných pro vinařskou velkovýrobu.