Od členů občanského sdružení Občané za nemocnici Kyjov míří na stůl hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška dopis. Poslali jej v pátek a žádají v něm hejtmana o vyjasnění situace, proč krajští radní na zasedání znovu neprojednávali, kdo natrvalo usedne do křesla ředitele kyjovské nemocnice. Přestože komise již doporučila Petr Svobodu, oficiálně jmenovaný doposud není. „Zajímá nás, jaké další kroky chce krajská rada podniknout. Teď čekáme na vyjádření radních," sdělil člen občanského sdružení a starosta Bzence Pavel Čejka.

Toho překvapilo, že téma radní opět neřešili. „Navíc, když se výběrové řízení na Kyjov i Hodonín uskutečnilo ve stejnou dobu a v Hodoníně už mají o řediteli jasno," dodal Čejka.

Situaci sledují i další členové Občanů za nemocnici Kyjov. „Radní slibovali, že s příchodem nového ředitele se situace v nemocnici stabilizuje. Očekávala jsem tedy nějakou záruku stability. Ředitel, který je jmenovaný na rok, pro mě zárukou není," psycholožka Jana Kahánková. Ji zaráží právě to, že netuší, kde je problém a proč ředitel ještě není oficiálně a natrvalo jmenovaný. „Hejtman dříve přislíbil, že vše bude transparentní, a to teď opravdu není. To mě zaráží," upřesnila Kahánková.

O tom, proč rada Petra Svobodu ještě nejmenovala, přemýtají i kyjovští lékaři. „Jde jen o spekulace, ale koluje tu řada názorů, proč o řediteli stále ještě není jasno. A vše spěje k výběrovému řízení na rekonstrukci interny, které se uskutečnilo jinak, než se podle krajských radních uskutečnit mělo," zamyslel se i kardiolog Jaromír Břeň a přesvědčený, že výběrové řízení bylo v pořádku.

O řediteli kyjovské nemocnice měli krajští radní jednat už na zasedání v minulém týdnu. „Rada kraje toto téma na své schůzi neprojednávala. V současné době platí usnesení rady z prosince minulého roku, kdy byl Petr Svoboda jmenovaný ředitelem Nemocnice Kyjov na dobu určitou," uvedl mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

V minulém týdnu však již Petra Svobodu jmenovali ředitelem nemocnice v Karlových Varech. Podle něj to však na situaci nic nemění. „V této chvíli jsem ředitelem nemocnice, dokud nebude jmenovaný někdo jiný, nebo mě někdo neodvolá. Potom by se situace změnila," vysvětlil Svoboda.

Podle mluvčího kraje může dojít k novému výběrovému řízení na místo ředitele kyjovské nemocnice. „V případě, že stávající ředitel na svou funkci rezignuje, vypíšeme nové výběrové řízení," upozornil Klement.

S tím počítá i kyjovský starosta František Lukl. „Nový ředitel musí vzejít z výběrového řízení, což je minimálně doba dvou měsíců. Do té doby snad bude vše jasné. Petr Svoboda zatím nemocnici vede a povede a patrně se teď jedná o tom, jak ho v nemocnici udržet," uvedl Lukl.

O řediteli hodonínské nemocnice rozhodla rada hned napoprvé, když jmenovala primářku oddělení laboratorní mediciny Věru Dostálovou.