Na konci prosince podalo s poukazem na neúnosné pracovní podmínky více než pět stovek doktorů jihomoravských nemocnic výpověď. Nyní jich naprostá většina žádá o stažení výpovědí.

Plní tak svou část memoranda se státem, na kterou předevčírem oficiálně kývla i vláda. Ministerstvo zdravotnictví podle ní lékařům ještě letos přidá k hrubému platu pět až osm tisíc korun. „Je to kompromis a zvýšení platů je prvním krokem. Další změny, které mají vyřešit systémové problémy ve zdravotnictví, se stát zavázal uskutečnit do roku 2013,“ konstatoval krajský koordinátor Lékařského odborového klubu (LOK) a lékař brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Kus.

Ne všichni lékaři jsou však s tímto vývojem spokojeni. „Slyšel jsem vyjádření premiéra Nečase a ministra Hegera v tom smyslu, že vláda má stejně nadále zájem zrušit platové tarify lékařům. Mám obavu, že závěry memoranda, jak byly podepsány lékařským odborovým klubem, už dál plněny nebudou,“ obává se například Vladan Ryšavý, který je v břeclavské nemocnici vedoucím lékařem interní jednotky intenzivní péče a kardiologické ambulance.

Úlevu momentálně zažívají hlavně ti, kteří odpovídají za chod nemocnic. Například Antonín Tesařík, šéf té hodonínské. Tam všech čtyřiadvacet lékařů reagovalo na výzvu vedení LOKu stažením výpovědí již před jednáním vlády ve středu ráno. „Rozhodl jsem se je přijmout, takže od začátku března bude nemocnice v běžném provozu. Atmosféra již nebyla dobrá. Na lékařích byla cítit i psychická únava,“ přiblížil hodonínskou situaci Tesařík.

Čas do konce února

Oddechli si také v Kyjově. Tam už zbývá stáhnout pouze šestnáct výpovědí z celkového počtu čtyřiašedesát. „Doktoři stažené výpovědi posbírali na odděleních a průběžně je nosili řediteli, který si je vzal,“ nastínila čtvrteční odpolední stav v Kyjově sekretářka ředitele Michaela Patočková s tím, že ostatní mají ještě čas do konce února.

Uklidnění zažívá vedení všech osmi jihomoravských nemocnic ve správě kraje. Výpovědím rozzlobených lékařů se nevyhnula žádná z nich. Nyní na odchodu trvá už jen zlomek z původních 187 odcházejících. „Vše nyní nasvědčuje tomu, že výpovědi nestáhne jen kolem deseti doktorů,“ uvedl jihomoravský radní pro oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Ten zdůraznil, že kraj všem vzbouřencům garantuje bezproblémový návrat na jejich pozice. To samé slíbil například i hejtman sousedního Zlínského kraje Stanislav Mišák, šéf uherskohradišťské nemocnice přitom nařízení zřizovatele striktně odmítl. Na jihu Moravy podle Ryšavého však nic podobného nehrozí, do starých kolejí se však život ještě ani zdaleka nevrátil v Ivančicích a v brněnských fakultních nemocnicích, kde na odchodu trvá pět, respektive devatenáct lékařů.