FESTIVAL SLUNCE

Příznivci folkové hudby zamíří na strážnický festival Slunce. Ten výjimečně začne už ve čtvrtek. Na koncertu na uvítanou vystoupí Vlasta Redl a Jiří Pavlica s Hradišťanem. Zahrají v kulturním domě Strážničan od osmi hodin večer. „Jako každý rok jsme se rozhodli jednotlivé dny udělat tematické. Pátek věnujeme hvězdám folkového nebe. Sobotu kapelám, které hrají folkrock," řekl organizátor festivalu Pavel Kopřiva.

Druhý den je jednou z hlavních hvězd už legendární hudebník Vladimír Mišík. „Velikou radost máme i z toho, že se nám podařilo sehnat Honzu Nedvěda, který dva roky nevystupoval. Náš festival tak bude jedno z mála míst, kde ho zájemci mohou vidět," dodal Kopřiva s tím, že Nedvěd zahraje nové písničky i své staré hity.

Znalce folku zaujme také jméno Pavlíny Jíšové nebo kapela Fleret. „Na tento ročník jsme sehnali opravdové folkové legendy. Rozhodně by se nám to nepodařilo bez podpory města a Národního ústavu lidové kultury," doplnil Kopřiva.Pro zvětšení klikněte.

CIBULA FEST

Obnovený areál, nižší vstupné, sportovní zábava, Divoký západ, ale hlavně pořádná dávka pestré hudební nabídky. To všechno slibuje letošní ročník největšího česko-slovenského multižánrového festivalu Cibula Fest.

Letiště v Holíči se na tři dny stane centrem hvězdné hudební scény. „Mezi špičky patří Wanastowi Vjecy, Arakain s Lucií Bílou, Horkýže Slíže, IMT Smile, raper Rytmus a velký zážitek slibuje také hudební spolupráce švédského metalového zpěváka Matse Levéna a slovenské metalové skupiny Tristana," vyjmenoval hlavní organizátor festivalu Vladimír Chrenka.

Zahraniční hvězda je letos z Německa. Po loňské synthpopové legendě Alphaville to tentokrát bude kapela Bell, Book and Candle s charizmatickou zpěvačkou Jana Gross. „Berlínská formace u československého publika bodovala koncem 90. let nesmrtelnými skladbami Rescue Me či Read My Sign. Na svém kontě má více než dva miliony prodaných nosičů a více než 1 500 koncertů. V létě skupinu čeká množství vystoupení především doma v Německu," vypověděl organizátor.

BESEDA U BIGBÍTU

Přehlídky kapel z Evropy i Ameriky, autorské čtení, divadlo, ale i přednášky. Všechno nabídne 23. ročník Besedy u bigbítu. V tasovském Topolovém hájku se uskuteční v poslední červencový a první srpnový den.

Svou tvorbu představí například skupina Seward ze Španělska, Von Spar z Německa, srbské trio Repetitor, polský kvartet Wovoka s domorodou hudbou nebo kytarové trio Jü z Maďarska. Nebudou chybět ani české a slovenské skupiny, jako Vložte kočku nebo Monikino kino. „Snažíme se vyvolávat diskusi a aktivně ovlivňovat směr dalšího vývoje české a slovenské nezávislé hudební scény," říká ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Besedu u bigbítu ale necharakterizují pouze hudební vystoupení. „Lidé se mohou těšit na autorské čtení či soutěž písničkářů a blok přednášek předních tuzemských hudebních publicistů, tentokrát Pavla Klusáka a Viktora Paláka. Zájemci mohou rovněž diskutovat s hudebními publicisty o současném stavu hudby a nezávislé kulturní produkce v zemích visegrádské čtyřky," popsal produkční Pavel Uretšlégr.

Hlavní organizátorka jízdy králů: Bylo to mým tajným přáním

Kyjov - Jedním z nejdůležitějších programových bodů Slováckého roku bývá jízda králů. Hlavní organizátorka Marie Holcmanová navázala na rodinnou tradici. Jízdu králů organizuje už od svých dvaceti let.

Kolik lidí se podílí na organizaci jízdy?

Celkově se přípravy účastní kolem sto lidí. Jezdci s králem Šimonem Chytilem absolvují výcvik na koních, účastní se zkoušek na vstupní volání a děkovné verše, děcka z krúžku a děvčata chystají ozdoby, kluci řežou drátek a krepový papír, maminky, tetičky a stařenky chystají kroje, žehlí široké „košule", starší chlapi dělají pořadatelskou službu, bratr se svým synem skládá verše na šestapadesát zastavení v královském městě Kyjově…

Jak jste se dostala k organizování takové akce?

Od čtrnácti let jsem pomáhala „šúlat" růžičky, vyrábět mašle a lepit „srdcata". Bylo mým tajným přáním, abych i já, tak jako můj otec, mohla jízdu králů někdy organizovat. Už ve dvaceti letech jsem převzala organizaci této starobylé koňské parády, protože můj otec v tu dobu prodělal třetí srdeční infarkt. Už nebyl schopný sám jízdu na Slováckém roku dát dohromady. Předal mně organizaci s vědomím, že budu v této rodinné tradici i s bratrem pokračovat. A že jízda králů, kterou můj otec v roce 1943 ve Skoronicích i se svými kamarády obnovil, neupadne v zapomenutí.

HANA NENÍČKOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU