„Přes zimní a jarní mráz nepropadáme panice. Úroda bude asi sedmdesáti procentní oproti normálu. Tři dny přes mínus dvacet a jarní mrazíky poškodily vinohrady napříč odrůdami," uvedl předseda Spolku Hovoranských vinařů Petr Fasora.

Podle něj v létě dobře zafungovala především kvalitní chemická ochrana. „Vinice jsou naprosto zdravé. Projevují se zejména zkušenosti a systém. Problémy jsou hlavně tam, kde nemá vinař znalosti nebo se snaží zbytečně šetřit," tvrdí předseda hovoranských vinařů.

Dubňanský vinohradník Bohdan Blaha ještě podotýká, že se na zdraví rostlin projevuje kromě dobrého ošetření i provzdušnění vinohradů. „Všechny dobré vyhlídky se ale během dvou či tří dnů mohou kvůli počasí změnit," varuje Blaha. Ten letos předpokládá průměrnou úrodu. „Tam, kde to nezmrzlo, tak je to pěkně osypané," informoval z Pod Dubňanské hory.

Na Veselsku v současnosti trápí vinaře především plstnatost, kterou způsobuje vlnovník révový. „Proti plstnatosti se mělo zasáhnout sírou na jaře. Kromě ní se objevila také trocha obalečů. Ti, kteří dobře ošetřovali, tak s peranosporou a oidiem problémy nemají. U těch, kdo ale stříkali třeba jen dvakrát, se padlí objevilo," popsal zdraví vinohradů na Blatnicku technolog Blatelu Antonín Křápek. Podle něj současné vyšší teploty révě nejen že neškodí, ale dokonce likvidují padlí. Hrozny podle technologa vypadají dobře a modré odrůdy se vybarvují.

„Iršai už žloutne. V současnosti má cukernatost devět a vysoké kyseliny," sdělil Křápek s tím, že se také na Blatnicku projeví na úrodě jarní mrazíky. Odhaduje až o třetinu nižší úrodu.

V nedalekém Strážnicku má své vinohrady další velká vinařská firma – velkopavlovické Vinium. Zimní mrazy tam poškodily přibližně pět procentech plochy, jarní více než deset.

Vlhko způsobené posledními dešti zase začalo tlačit na vznik houbových chorob. „Ideální by bylo, kdyby srážky byly rovnoměrněji rozložené. Extrémní srážky znesnadňují pohyb techniky po vinohradech a přináší houbové choroby. Musí se kvůli tomu zkrátit intervaly ošetření a použít dražší preparáty," vysvětlil, jak chránit vinohrady, generální ředitel velkopavlovického podniku Libor Výleta.

Na Kostelecku jsou s vývojem počasí celkem spokojení. „Mrazíky se nám vyhnuly a ani nemoci nám nedělají problémy. Naopak přívalové deště se projevily na mladé výsadbě," sdělil své postřehy kostelecký vinař Václav Šalša s tím, že počítá se standardní úrodou a s prvním burčákem z Iršaie a rezistentů od začátku září.

S nadprůměrnou úrodou počítá jen bzenecký vinař Oldřich Kuchař. „Myslím si, že by to mohlo být na Bzenecku dobré. Jarní mráz spálil jen nížinky," informoval Kuchař.