Lidé v Saudské Arábii musejí zapomenout na alkohol, veřejné party nebo zpívání na ulici. Zato se mohou zajít podívat třeba na veřejnou popravu na náměstí. „Donedávna tam ženy nesměly ani řídit auta. Navíc jsme musely být zahalené v abájách,“ upozorňuje devětadvacetiletá žena.

Pod tímto oděvem zakrývajícím celé tělo tamní ženy přitom nosí drahé značkové věci. „Banky i nákupní centra byla rozdělená na dvě sekce, pro rodiny a pro svobodné muže,“ vypráví Homolová.

Veletrh cestovního ruchu GO - REGIONTOUR.
Lidé na veletrzích uloví z tajícího ledu lední medvědy


V posledním roce, po nástupu nového korunního prince, se začíná situace měnit. „Přijíždějí tam třeba koncertovat i celebrity,“ zmiňuje.

S kolegyněmi bydlela v téměř zlaté kleci. V komplexu s bazény, posilovnami a restaurací. Většinou létala na linkách do Afriky a na Střední Východ. „Velké množství letů využívali poutníci, kteří chtěli navštívit Mekku. Na letenku někteří šetřili celý život. Letěli i staří lidé, kteří však byli tak slabí, že už nebyli schopní ani odletět zpátky,“ vypráví nyní již bývalá letuška.

Ještě předtím pracovala ve zlatnictví a jako au pair v Anglii. Chtěla ale vyzkoušet něco jiného. „Po úspěchu v brněnském pohovoru jsem odletěla na dvouměsíční trénink do hlavního města Rijádu. Po zakončení certifikátem jsem mohla létat,“ dodává Homolová.

Tahání vína koštýřem. Ilustrační foto.
Spor o známku tahání koštýřem graduje, úřad ji odmítl zapsat