Desítky případů denně kvůli vysokým teplotám řeší jihomoravská záchranka. „Jsou to hlavně potíže kvůli pobytu na slunci, například úžeh. Vyjíždíme ale i k důchodcům, kteří sice nejsou venku, ale málo pijí. Jsou dehydrovaní a klesne jim tlak,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Ohrožené jsou hlavně děti. „Nemají pocit žízně, je třeba hlídat, aby pravidelně pily. Zhroutit se z horka mohou i mladí lidé. Často třeba při jízdě na kole přecení síly a celé hodiny nepijí, pak zkolabují,“ zmínila Bothová.

Ilustrační foto
Přiběhl, strhl, utekl. Policisté dopadli brněnského řetízkového fantoma

RADY
- Pravidelně pít.
- Vyhýbat se alkoholu, jenž působí v horku rychleji a z organismu odvádí vodu.
- Nevystavovat se dlouho přímému slunci.
- Ven chodit s pokrývkou hlavy a být ve stínu.
- Omezit fyzickou zátěž, nepřehánět to se sportem.

Více lidí po zhroucení z tropického horka přijímají i ve svatoanenské nemocnici v Brně. „Řešíme hlavně náhlé nevolnosti a dehydrataci, především u starších lidí,“ sdělila mluvčí Petra Veselá.

Předcházet kolapsovým stavům se nemocnice snaží u pacientů i zaměstnanců. „Zajišťujeme jim dost vody, aby byli hydratovaní,“ uvedla Marta Ondříková z Nemocnice Milosrdných bratří.

Problém s udržením soustředění mají kvůli vedru hlavně řidiči. „Špatně udržují pozornost, pomaleji reagují a snadněji se unaví. Jsou také podrážděnější. Léto navíc láká ven víc cyklistů a motocyklistů, což přináší i víc vážných nehod,“ okomentoval Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Ilustrační foto.
K moři i za památkami. Nová autobusová linka jezdí z Brna až do italské Boloni