Na cyklisty čekají dvě trasy v délce třiačtyřicet a sedmadvacet kilometrů, pro pěší je pak připravená šestnáctikilometrová trasa. „Akce je součástí seriálu Krajem vína 2013, který v letošním roce představí šest různých vinařských stezek a jednotlivých regionů. Cílem je především přiblížit tato místa turistům a dát jim možnost jednotlivé regiony poznat i ochutnat," uvedl za spolupořádající Nadaci Partnerství koordinátor Moravských vinařských stezek Luboš Kala s tím, že v minulosti se cyklovýlety konaly například na Mikulovsku a zúčastnilo se jich až devět set lidí. „Pokud bude pěkné počasí, očekáváme účast kolem pěti set lidí," doplnil Kala.

Trasa začíná ve Strážnici, kde se cyklisté mezi devátou až jedenáctou zaregistrují. Poté se vydají do Vnorov, Hroznové Lhoty, Tvarožné Lhoty a dále do Radějova, Skalice, Sudoměřic. Cíl je pak v petrovských Plžích. „Lidé dostanou skleničku a startovní pas, do kterého budou na domluvených zastávkách dostávat razítka. Zastávky jsou v jednotlivých obcích u různých vinařů Strážnicka, se kterými na akci spolupracujeme. Kupón mohou lidé v cíli odevzdat a vyhrát například cyklodoplňky či jízdní kolo," uvedla manažerka komunikace Českého rozhlasu Alena Podlucká. Rozhlas přinese do vysílání z výletu přímé vstupy.

Přípravy na příval

Na příliv turistů se připravují také vinaři. Například Pavel Macháček, v jehož vinařství ve Vnorovech turisté zastaví, předpokládá, že nabídne kolem dvanácti vzorků vín. „Předběžně mám namyšleno, že rozleji šest vzorků z loňského ročníku a stejné množství i z roku 2011," uvedl vinař, který se do takovéto akce zapojí poprvé.

Zkušenosti s podobnou akcí má jen z loňského roku, z Otevřených sklepů Strážnicka. „Určitě je fajn, že se podobné aktivity dělají, protože díky nim lidé poznají místa, na kterých nikdy nebyli," zhodnotil přínos akce vinař.

Připravují se také obce. Například Tvarožnou Lhotu čeká v sobotu osmého června celodenní program Lhota vaří.

Obecní spolky při něm budou soutěžit o nejlépe uvařený guláš. „Letos bude vařit deset spolků. Vloni měla akce obrovský úspěch a guláše byly hned pryč. Proto jsme se letos rozhodli zdvojnásobit počet porcí. Celkem navaříme čtyři sta litrů guláše. O tom nejlepším rozhodnou návštěvníci pomocí hlasovacího lístku," uvedla starostka Tvarožné Lhoty Martina Bílová. Ta doplnila, že vařit se začne v deset hodin před obecním úřadem.

Podle Kaly se ale do pořádání zapojí například i slovenská Skalice, kterou čeká druhou červnovou sobotu Den otevřených památek. „Nejen účastníci cyklovýletu mohou zdarma navštívit vybrané památky, o kterých jim povypráví průvodce," dodal Kala.