Do té se zapojilo více než šest set lidí, většinou z blízkého okolí. „Parku by slušelo více květin a pro děti větší množství herních prvků,“ ukázala Martina Vašková, která v úterý Mírovým náměstím procházela.

Místní mohli v anketě pořádané radnicí vyjádřit své požadavky na novou podobu tohoto veřejného prostranství v dubnu. „Celkem se sešlo 636 anketních lístků. Výsledky budou jedním z podkladů pro následné vypracování projektu,“ sdělila architektka z radničního odboru rozvoje města Veronika Waldová.

Místo ulice je podél školy spíše jakýsi příkop.
Mírové náměstí: škola mohla stát i jinde

Hlasující nejčastěji volili nynější kompozici s podporou travnatých ploch a dětského hřiště. Třetina preferovala květinové záhony. Téměř dvě sta lidí tady chce fontánu či jiný vodní prvek a podobnou podporu získalo také dětské hřiště.

Osmdesátka respondentů se zaměřila na tehdejší problémy v parku. Na radnici v tomto duchu přistál i třístránkový dopis nepodepsaných stěžovatelů. „Investovat do revitalizace parku, která podléhá permanentní devastaci, je plýtvání veřejnými prostředky. Pokud vedení města jde skutečně o blaho svých občanů, nepřipustí revitalizaci do té doby, dokud nebude zjednána náprava,“ stojí v reakci obyvatel, kteří mají bydlet zejména v okolích ulicích.

Zmíněné výtky byly také důvodem pro schůzku vedení radnice s městskou policií. Výsledkem je několik opatřením. „Od prvního června se podařilo sehnat kvalitní správkyni parku, která si dokáže sjednat pořádek. Pro večerní hodiny hlavně v pátek a sobotu se sem snažíme vysílat asistenty prevence kriminality a samozřejmě sem chodí i strážníci,“ řekl ředitel městské policie Jindřich Vašíček.

Líba Taylor zachycuje babičky v krojích. Fotografie budou k vidění v připravované knize Jihomoravské komunitní nadace a také na výstavách, například i v Americe.
Mizející kroje? Sbírka jako na divadlo, lidé přispívají i tisícovkou

Radnice nyní řeší i možnost zavedení kamerového systému. „Také jednáme o prodloužení provozních hodin na školním hřišti, aby děti mohly hrát míčové hry tam, a ne v parku. Řešíme i návrh vyhlášky, která by omezila návštěvní hodiny tak, aby v době nočního klidu mohla policie lidi vykázat,“ dodal místostarosta Ladislav Ambrozek.