Herka svou spotřebu vody sleduje. Navýšení cen pro něj ale nepředstavuje zásadní problém. „Zdražuje se pořád. S kvalitou vody jsem spokojený," zhodnotil muž.

Hlavním důvodem pro navýšení cen je zdražování vstupních materiálů. „Když jsou nákupní ceny pro nás vyšší, dráž to pak pouštíme do systému. Náklady propočítáváme na jeden kubík vody," řekl obchodně-ekonomický náměstek hodonínského vodohospodářského podniku Martin Galečka.

Součástí vodného a stočného je ještě takzvaná pevná složka, čili platba za velikost vodoměru. Pro rodinné domy je to 518 korun na vodném a 345 korun na stočném.

Některé části Hodonínska mají vlastní zdroje vody i vlastní čističku. Například Těmice, Syrovín a Domanín založily příspěvkovou organizaci Vodovod Těmice, která určuje cenu vodného pro všechny tři obce. Stočné si nastavuje každá tato obec zvláště. „Ceny řešíme až na posledním zasedání zastupitelstva, obvykle koncem listopadu či v prosinci. Stočné se obvykle pohybuje kolem osmdesáti korun za obyvatele a rok," přiblížil těmický starosta Karel Král.

Naopak svazek obcí Kelčany, Milotice, Skoronice, Vacenovice a Vlkoš řeší pouze stočné, vodu odebírají z Hodonína. Cena odpadní vody není ještě známá, podle předsedy svazku Pavla Neničky ale poroste asi o dvě koruny.

Svazek je při určování cen fixovaný na státní fond životního prostředí kvůli financování. Musí tak cenu zvednou každý rok minimálně o dvě procenta. Původně to mělo být pět.

Bez vlastní vody se zatím musí obejít obyvatelé Mikulčic. Do vrtu, odkud brali vodu, se dostala letos v dubnu jedovatá látka. Nyní cena vodného závisí na dodavateli, Vodovodech a kanalizacích Hodonín. Obec má vlastní rozvody, proto je cena o něco nižší. „Ceny určujeme po půl roce. V listopadu začalo další období, vodné jsme nechali na 
28,75 korunách," uvedl starosta Mikulčic Jan Vlašic. Dříve se platilo dvacet korun.